Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μενοίκου ενημέρωσε τους κατοίκους του για τη συλλογή κλαδεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στη λαμπρατζιά του Μ. Σαββάτου, με σκοπό να αποφευχθεί το αλόγιστο κόψιμο δέντρων που παρατηρείται κάθε χρόνο απο νεαρούς κυρίως σχολικής ηλικίας.

Παρόλες τις προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου Μενοίκου, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, οι νεαροί φαίνεται να συνεχίζουν να κόβουν και φέτος δέντρα από το δρόμο και από τις αυλές των σπιτιών. Από τις αυλές μάλιστα κλέβουν και ότι ξύλινο αντικείμενο βρίσκουν εκτεθειμένο.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους πολίτες να προσέχουν ιδιαίτερα. Καλουμε επίςης το Υπουργείο Παιδείας να οργανώςει ενημερωτικά σεμινάρια σε ολα τα σχολεία για να ενημερωθουν οι έφηβοι για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συνήθειας.
Το “έθιμο” της λαμπρατζιάς μπορεί να είναι επιβλαβές στο περιβάλλον με το κόψιμο των δέντρων και με τον κάψιμο ξύλινων αντικειμένων τα οποία μπορεί να έχουν χημικά (βλ. βερνίκι κτλ). Ειναι επίσης επικίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιών.
Είναι κρίμα να θυσιάζονται δέντρα που χρειάζονται δεκαετίες να μεγαλώσουν για την επιπολαιότητα μερικών νεαρών που με τις πράξεις τους δεν σέβονται ούτε τα έθιμα αλλά ούτε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.