Ακόμη τέσσερα δέντρα κόπηκαν επί της Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία καθώς το Τμήμα Δασών με τους Τεχνικούς του Δήμου Λευκωσίας τα έκριναν ως επικίνδυνα. Προτού κοπούν σήμερα τα τέσσερα δέντρα, προηγήθηκε η πτώση δυο δέντρων την προηγούμενη Δευτέρα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους της Κυριακής.

Από καιρό το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούσε τον Δήμο Λευκωσίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες με σωρεία επιστολών μας και ανακοινώσεων μας (επισυνάπτονται) για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει  τα δέντρα επί της Κυριάκου Μάτση λόγω του τρόπου που εκτελούνται οι  εργασίες για ανάπλαση της λεωφόρου.

Αν και ο Δήμος σε απαντητικές επιστολές του ανέφερε πως λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των δέντρων, ωστόσο οι ζημιές που υπέστησαν από τις εργασίες ήταν ανεπανόρθωτες και μοιραίες.

Οι εκσκαφές πλησίον των δέντρων έγιναν σε βάθος ενός μέτρου και σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και από τις δυο πλευρές τους με αποτέλεσμα οι ρίζες τους να καταστραφούν.

Δυστυχώς οι παράνομες εκσκαφές του εργολάβου και τα εγκληματικά σχέδια των αρμόδιων υπηρεσιών προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο ριζικό σύστημα των δέντρων.  Πολλά δέντρα έχουν καταστεί επικίνδυνα με υπαιτιότητα των αρμόδιων. Όσα δεν ξεριζώθηκαν κι όσα δεν κόπηκαν σήμερα,  κινδυνεύουν να ξεραθούν. 

Την ίδια ώρα δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των δέντρων γιατί όπως μας είπαν «τέτοιου είδους μέτρα θα δυσκολεύουν τον εργολάβο στο έργο του». Για να διευκολυνθεί ο εργολάβος και να γίνεται πιο εύκολα η δουλειά μας ας κόψουμε όλα τα δέντρα λοιπόν!!!

Μετά ας κάνουμε ότι λυπούμαστε για τα χιλιάδες δέντρα που καίγονται στην Αυστραλία… Είναι πολύ μακριά για να μας «ενοχλήσουν».

kuriakou matsi 080120 5kuriakou matsi 080120 5kuriakou matsi 080120 5kuriakou matsi 080120 5kuriakou matsi 080120 5