Στο πλαίσιο συζήτησης για θέματα διαφθοράς σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας (CIF) στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ο Γενικός Ελεγκτής Δρ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης κατήγγειλαν δύο εφημερίδες αφήνοντας αιχμές πως συστηματικά και για λόγους που έχουν σχέση με συμφέροντα συγκεκριμένου προσώπου, διεξάγουν βρώμικο πόλεμο κατά των δύο αυτών ανεξάρτητων αξιωματούχων. Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ακόμη πως δέχτηκε εκβιασμό και απειλές από τις εν λόγω εφημερίδες.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το συμβάν αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «ξεχαστεί». Ζητήσαμε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως όπως καλέσει τους δύο αξιωματούχους σε συνεδρίαση της Επιτροπής για να καταθέσουν τις καταγγελίες τους και να τύχουν του δέοντος θεσμικού χειρισμού από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την ίδια στιγμή ο εντοπισμός και η κατάσχεση του κατασκοπευτικού VAN εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων στη Λάρνακα και οι πληροφορίες που φέρουν τις κυπριακές αρχές να έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας αυτής (αλλά και άλλων) για παράνομες παρακολουθήσεις ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην κυπριακή κοινωνία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την άμεση ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό έχουμε ζητήσει την εγγραφή του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.