Η νομοθεσία αυτή θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα απόβλητα μας στα σπίτια μας. Θα έχουμε τη νομική υποχρέωση να κάνουμε ανακύκλωση και θα είναι υπόχρεο το κάθε νοικοκυριό να βγάλει έξω, όχι μόνο το σακούλι με τα ανακυκλώσιμα, όχι μόνο το σακούλι με τα χαρτιά, αλλά θα γίνεται και ένας καινούργιος διαχωρισμός, όπου θα υπάρχει ένας ειδικός κάδος, όπου μέσα του θα βάζουμε τα αποφάγια της κουζίνας. Μόνο! Τα άλλα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Δηλαδή θα πρέπει να παίρνουμε το γυαλί, στην «καμπάνα» με το γυαλί, κτλ.

Το αναφέρω, ειδικά για τα αποφάγια της κουζίνας, γιατί θα μας δώσουν το φοβερό πλεονέκτημα να πάνε και να μετατραπούν σε βιοαέριο με μια αναερόβια διαδικασία – και έχουμε τέτοιες μονάδες στην Κύπρο. Το βιοαέριο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ώρα που το χρειάζεσαι να παράξει ηλεκτρισμό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα επίσης, βρίσκεται στο γεγονός πως το υλικό που μένει πίσω, στεγνώνεται, αλέθεται και πωλείται στα φυτώρια για φυτόχωμα. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα εδάφη, τα οποία και βελτιώνει, και γι’ αυτό είναι και γνωστό ως εδαφοβελτιωτικό.

Έχουμε όμως ένα πρόβλημα για το πώς θα διαχειριστούμε τα οργανικά απόβλητα. Για παράδειγμα σε ορισμένες επαρχίες υπάρχουν μονάδες που μπορούν να τα δεχτούν, αλλά στην περιοχή του Τροόδους, σε περιοχές της Πάφου κτλ., υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες μονάδες διαχείρισης. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τα απόβλητα «περίπατο» σε άλλες επαρχίες. Άρα θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων – μικρών τουλάχιστον – μονάδων στις διάφορες περιοχές της Κύπρου, για να βοηθήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους. Αλλά να θυμίσω πως, τέτοιες μονάδες δίνουν και το φοβερό πλεονέκτημα στις κοινότητες ή στο σύμπλεγμα κοινοτήτων που τις δημιουργούν, να μαζεύουν τα οργανικά τους απόβλητα να προσθέτουν ακόμη και τα κλαδέματα τους και να παράγουν ηλεκτρισμό για την κοινότητα.

Μπορούμε να έχουμε πράγματα πολύ προχωρημένα και να ωφεληθούν όλες οι κοινότητες, μόνο και μόνο παράγοντας τον δικό τους ηλεκτρισμό με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος και την ίδια ώρα να έχουν και το εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό το οποίο μένει πίσω και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα εδάφη.

Να θυμίσω ότι είναι μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το λένε και όλοι όσοι ασχολούνται με την οργανική καλλιέργεια, ότι πρέπει να μειώσουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων. Εδώ έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε προχωρημένα πράγματα και να βοηθήσουμε τον κόσμο να μειώσει τα έξοδα του με τον ηλεκτρισμό και να βελτιώσουμε την ποιότητα του εδάφους.