Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαδικασία για την εκπαίδευση, αξιολόγηση και επαναξιολόγηση ιατρών, αφού παρατηρείται ότι, ανάμεσά μας είναι πιθανό να δραστηριοποιούνται ιατροί που δεν έχουν τα σωστά προσόντα, είτε ως πρώτο πτυχίο, είτε ως ειδικότητα.

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, μετά από εισήγηση των βουλευτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Μαρίνου Μουσιούττα. Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζήτησε την δημιουργία ενός επιπλέον ανεξάρτητου επιβλέποντος οργάνου.

Η πρόταση ετοιμάστηκε για να αρχίσει η συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αφού οι διαχρονικές υποσχέσεις του Υπουργείου Υγείας ότι θα αναθεωρηθεί το κείμενο νομικό πλαίσιο δεν έχουν ευοδώσει τόσα χρόνια.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας πότε θα κατατεθούν τα δύο υπό συζήτηση νομοσχέδια, δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, υπάρχουν περίπου 90 ιατροί, απόφοιτοι τρίτων χωρών, τα πτυχία των οποίων δεν έχουν πιστοποιηθεί από το ΚΥΣΑΤΣ, ωστόσο, εξ αυτών οι 32 βρίσκονται εκτός Κύπρου και δεν εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα, ενώ από τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην Κύπρο, ορισμένοι είναι εντός ΓεΣΥ. Διευκρινίστηκε ότι τα πτυχία τους δεν είναι πλαστά, απλά δεν έχουν περάσει την διαδικασία αξιολόγησης που απαιτείται από απόφοιτους πανεπιστημίων τρίτων χωρών.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε την ανησυχία του να μην παρατηρηθεί περαιτέρω καθυστέρηση, αφού για μερικά χρόνια δεν υπήρξε προφανώς επαρκής εποπτεία από πλευράς ΠΙΣ και Ιατρικού Συμβουλίου για την πιστοποίηση των προσόντων κάποιων γιατρών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο.