Ψηφίστηκε σήμερα παμψηφεί από την Ολομέλεια της Βουλής με πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, το ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να καθορίσει την 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου.

Η σχετική πρόταση εκκρεμεί από το 2014 και ο κ. Περδίκης σε πρόσφατη επιστολή του ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να επαναφέρει το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σήμερα συμπληρώνονται 98 χρόνια από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγριας φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μέχρι και τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Περδίκη, πληροφορήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία μας, έχει ποντιακή καταγωγή. Αυτό το ποσοστό φτάνει το 11.8% επί των αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το 18% στο Λύκειο.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Ήταν λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, η 19η Μαΐου να θεσπιστεί ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου.