Ένα κοντέινερ με ραδιενεργά απόβλητα βρίσκεται εδώ και δύο μήνες «σταθμευμένο» στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γεγονός το οποίο πιθανόν να δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας, το εμπορευματοκιβώτιο πρέπει άμεσα να μετακινηθεί σε χώρο ο οποίος να πληροί τις προδιαγραφές.

Αντί λοιπόν το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη επιστημονική οδό για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, αποφάσισε αρχικά να πληρώνει εταιρεία ιδιωτικών φρουρών για να προστατεύει το εμπορευματοκιβώτιο και μετά να φυλάξει τα ραδιενεργά απόβλητα στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Διερωτόμαστε ποιος πήρε αυτή την απόφαση; Ρισκάρει τη δημόσια υγεία με κίνδυνο ενός νέου “Μαρί” στην καρδιά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε άμεσα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απομακρύνει από το Γενικό Νοσοκομείο τα απόβλητα σύμφωνα με τους διεθνείς όρους διαχείρισης και να μην καταφεύγει – όπως κάποιοι άλλοι- σε μεσοβέζικα μπαλώματα. Οι πρόχειρες λύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα.