Με παρέμβασή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Ακιντζί τον οποίο ανέχεται ο ΟΗΕ να αυτοαποκαλείται πρόεδρος της παράνομης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, σφράγισε επιστολή του υπό τον τίτλο «εσώκλειστο», ημερομηνίας 2/7/18 και ζητεί όπως επανεξετάσει σοβαρά η εντολή και η αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ!
Η επιστολή αυτή, η οποία κυκλοφόρησε (κακώς) ως επίσημο έγγραφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας χθες, εστάλη ως απάντηση της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδης στις 25 Ιουνίου και επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες, όπως η διάνοιξη των οδοφραγμάτων και η πάροδος των χρόνων από την εισβολή, επιχειρεί επί της ουσίας να ζητήσει την αποδυνάμωση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί.
Με περίσσιο θράσος, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε τάχα την ετοιμότητά του να ολοκληρώσει έγγραφο με τα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση των πτυχών των σχέσεων που έχει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και τη θέσπιση νέας νομικής βάσης. Δηλαδή έμμεσα ζητεί την αναγνώρισή του ως δήθεν πρόεδρος της ούτω καλούμενης Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου. Το χειρότερο δε, από όλα, είναι που ο κ. Ακιντζί υπονοεί ότι περίπου ειρηνευτική δύναμη υπάρχει στο νησί και αναφέρεται στον τουρκικό στρατό καθώς ο ίδιος λέει πως η τουρκική εισβολή ήταν «νόμιμη απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Ελλάδας στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974».
Ο κ. Ακιντζί λέει πολλά και διάφορα που αποδεικνύουν ότι με τις υποχωρήσεις τόσων ετών από τη κυπριακή ηγεσία και ιδιαίτερα πρόσφατα από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, δεν έχει καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αντίθετα επιβεβαιώνεται ότι οι υποχωρήσεις τρέφουν την τουρκική αδιαλλαξία και της ανοίγουν την όρεξη για νέες απαιτήσεις.
Επειδή ακριβώς έχουμε υπόψη μας αυτή την στάση του κ. Ακιντζί, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο να θωρακιστεί με γνώση και αποφασιστικότητα πριν την επίσκεψη της αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Διαφαίνεται από τώρα ότι ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ξεκάθαρα λειτουργεί, πράττει και συμπεριφέρεται ως ο εντολέας του – δηλαδή η Τουρκία – επιθυμεί, θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με πολλές απαιτήσεις. Ενδεικτικά, για ακόμα μια φορά, θυμίζουμε πως αξιοποιεί τις παραμέτρους Γκουντέρες, ως ένα προσύμφωνο βάσης επανέναρξης του διαλόγου.