Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δέχτηκε καταγγελίες για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, στην κοινότητα Στρουμπιού.

Επισκεφτήκαμε την περιοχή και μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι δεκάδες δέντρα αλλά και θάμνοι, έπεσαν θύματα στην προσπάθεια των αρχών για διαπλάτυνση αγροτικών δρόμων γύρω από την κοινότητα.

Η περιβαλλοντική αυτή καταστροφή έλαβε χώρα, όπως γίνεται συνήθως, Κυριακή που είναι αργία. Αυτό είναι μια πάγια τακτική που ακολουθούν όσοι ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο.

Στην προκειμένη περίπτωση το Τμήμα Δασών, που είχε δώσει άδεια για τον καθαρισμό κάποιων δένδρων λόγω της διαπλάτυνσης του δρόμου, θα έπρεπε να ήταν παρών και να επιβλέπει. Στην απουσία του έγινε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, την οποία εντόπισε εκ των υστέρων μετά από την δική μας παρέμβαση, αλλά και την εμπλοκή της αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι ούτε ο κοινοτάρχης, αλλά ούτε και ένα μέλος του κοινοτικού συμβουλίου ήταν παρόντες κατά την εκτέλεση του έργου.

Ζητούμε από το Τμήμα Δασών να καταγράψει λεπτομερώς, όλα τα δένδρα που έχουν αποκοπεί. Πολύ φοβούμαστε ότι οι υπεύθυνοι τέτοιου μεγέθους καταστροφής δε θα τιμωρηθούν και θα ξαναζήσουμε στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πληροφόρηση που έχουμε ότι απλά ένα εξώδικο θα είναι η “διευθέτηση” του προβλήματος.

Μάλιστα τα ξύλα που εντοπίστηκαν από λειτουργό του Τμήματος Δασών, σήμερα ως διά μαγείας έκαναν φτερά.

Σε συνάντηση που είχαμε με την Έπαρχο Πάφου, μας δήλωσε πλήρη άγνοια για την εν λόγω περιβαλλοντική καταστροφή. Προς τιμήν της ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών από το κοινοτικό συμβούλιο. Επίσης ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την υπηρεσία, ενώ της παραδώσαμε φωτογραφικό υλικό.

Αναμένουμε από το Τμήμα Δασών, την αστυνομία και την Επαρχιακή Διοίκηση, όπως διερευνήσουν σε βάθος την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε στην κοινότητα Στρουμπιού. Όπου υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

​Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου ​