Στις 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Στη συνεδρίαση εκείνη συμμετείχαν οι επικεφαλής όλων των πολιτικών κομμάτων και Κινημάτων μαζί με τους οικονομικούς τους συμβούλους, ο Υπουργός Οικονομικών, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ηροδότου (σήμερα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας), ο κ. Γιάγκος Δημητρίου από την Κεντρική Τράπεζα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κ. Παύλος Ιωάννου και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών ιδρυμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Διονύσης Διονυσίου. Παρευρέθηκαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.
Η συνεδρίαση είχε προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Υπουργός, ούτε η Διοικήτρια θεώρησαν σημαντικό να κάνουν αναφορά στην κατάσταση στο Συνεργατισμό. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήξεραν πάρα πολύ καλά την κατάσταση του Συνεργατισμού. Στο πόρισμα της τριμερούς επιτροπής αναφέρεται και για ειδική συνάντηση για το Συνεργατισμό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κ. Γιωρκάτζιη.
Όταν κλήθηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να δώσουν πληροφορίες για το Συνεργατισμό, ήταν κατά βάση καθησυχαστικοί. Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε την καλύτερη εικόνα για το Συνεργατισμό, παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε για την κατάληξη του εποπτικού ελέγχου. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήξερε ήδη ποια ήταν η κατάληξη του εποπτικού ελέγχου. Οπωσδήποτε καθησύχασε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος καταθέσεων. Αργότερα όμως, για να εκβιάσει τη Βουλή, επικαλέστηκε και τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων.
Το κυριότερο όμως που προκύπτει από τα πρακτικά είναι ότι είχαν κατατεθεί εναλλακτικές λύσεις για επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού. Συνεπάγεται ότι μια επιτυχημένη διαχείριση των ΜΕΔ του Συνεργατισμού θα οδηγούσε σε άλλες λύσεις αντί της καθολικής καταστροφής. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύσκεψη από την αντιπολίτευση και κυρίως από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το ΔΗΚΟ, θεωρήθηκαν βάσιμες και συμφωνήθηκε μέσα σε μια βδομάδα να τύχουν επεξεργασίας από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Η Κυβέρνηση επέλεξε να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα και να την περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από συμφωνία με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.
Συνεπώς τα πρακτικά αυτά έχουν μεγάλη και ιστορική σημασία, διότι καταρρίπτουν το αφήγημα της Κυβέρνησης που υιοθετούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ για να δικαιολογήσουν τη στάση τους έναντι της καταχρηστικής συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα, που οδήγησε στο προβληματικό κλείσιμο του Συνεργατισμού.
Επισυνάπτονται (κάντε κλικ εδώ) τα πρακτικά της συνεδρίασης προς ικανοποίηση της αρχής της διαφάνειας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια και χωρίς διακρίσεις. Η Κυβέρνηση και κάποια κόμματα οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.