Με μεγάλη λύπη είδαμε την Τουρκία να αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Είναι πραγματικά ένα πολύ λυπηρό γεγονός, καθώς οι γυναίκες της Τουρκίας, μένουν απροστάτευτες από τις μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, την ίδια ώρα που λαμβάνει χώρα ψηφιακά η 65η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της γυναίκας με θέμα τον τερματισμό της βίας και με στόχο την ισότητα των φύλων.

Η Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων κ. Μαρία Κολά αναφέρει τα εξής: “Ζητάμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το καθήκον της και να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ώστε να διαφυλάξει το δικαίωμα των γυναικών σε μια κοινωνία χωρίς οποιαδήποτε μορφή βίας. Ζητάμε να δοθεί το καλό παράδειγμα προς όλες τις χώρες που παρά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα. Και με αφορμή τη στάση της Τουρκίας, ζητάμε και από την Κυπριακή Δημοκρατία άμεση και πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης με αποτρεπτικές ποινές για όλες τις μορφές βίας, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και προστασίας των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης.”

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων είμαστε δίπλα στις γυναίκες της Τουρκίας, από όπου κι αν προέρχονται. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν σύνορα.