Το κουρδικό έθνος γιορτάζει τη μεγάλη εθνική γιορτή του ΝΕΒΡΟΖ. Η γιορτή – που σημαίνει «νέα ημέρα» – έγινε σύμβολο του αγώνα των Κούρδων για κατοχύρωση των ανθρώπινων και εθνικών δικαιωμάτων τους, όπως και για αναγνώρισή τους ως ξεχωριστό έθνος και η αυτοδιάθεση τους.

Η σκέψη μας σήμερα, την γιορτινή ημέρα του ΝΕΒΡΟΖ πάει στους Κούρδους της Συρίας, όπου χτες μετά απο 1,5 χρόνο επαναλήφθηκαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εύχεται στο κουρδικό έθνος με την ευκαιρία του ΝΕΒΡΟΖ να επιτύχει στον αγώνα του για αυτοδιάθεση και ελευθερία, δημοκρατική ανασυγκρότηση, πρόοδο και κοινωνική ευημερία.

Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει ψήφισμα στην Κυπριακή Βουλή για αναγνώριση του Κουρδικού έθνους και ζητήσαμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να τιμηθεί η μέρα του ΝΕΒΡΟΖ στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος την Πέμπτη 18/3. Ο πατριωτισμός ορισμένων, η διεθνιστική αλληλεγγύη άλλων και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα κάποιων τρίτων, δεν επέτρεψαν δυστυχώς στην κυπριακή Βουλή να τοποθετηθεί στο θέμα της Κουρδικής Αυτοδιάθεσης.

Διαχρονικά συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι Κούρδοι αγωνιστές υπέρ της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, καθώς και το νησί μας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει αυτά τα εγκλήματα της τουρκικής επιθετικότητας.

Άλλωστε, όπως είπε και ο ήρωας Θεόφιλος Γεωργιάδης – που δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτιου 1994 στη Λευκωσία απο πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών –  «Η Ελευθερία της Κύπρου, περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν».