Με πλήθος κόσμου και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου η τελετή απονομής των Περιβαλλοντικών βραβείων 2017.

Παρουσία του Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Καδή, της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου, του Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, αλλά και δεκάδων πολιτών με έντονο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή, βραβεύτηκαν πρόσωπα και φορείς που επέδειξαν ιδιαίτερη δράση σε ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων προώθησης της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής δήλωσε:

«Τέτοιες εκδηλώσεις, αφενός βοηθούν στην ενημέρωση του κοινού, αφετέρου επικροτούν την υιοθέτηση καλών πρακτικών, προσφέροντας παράλληλα υγιή κίνητρα, ώστε ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτως ηλικίας, να δείξει δημιουργικά τους τρόπους για την προστασία του περιβάλλοντος. Το βέβαιο είναι ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια, υιοθετώντας απλές και μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, οι οποίες όμως μπορούν να περιορίσουν την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της φύσης. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζει με υπευθυνότητα την υποχρέωσή του, να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών, μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Κατά τον εισαγωγικό της χαιρετισμό, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε:

 «Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ, διότι αυτός ο Θεσμός ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια για να εκφράσει κάτι απλό. Ότι εμείς οι οικολόγοι, αγαπάμε πάρα πολύ τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Και αυτά τα δύο συνδέονται μέσα από την Οικολογία. Πολλές φορές μας λένε, ότι η οικολογία δεν είναι πολιτική, είναι το περιβάλλον και πως τα συνδέουμε όλα αυτά. Σε εμάς τους οικολόγους υπάρχει ένας κοινός άξονας και πάνω σε αυτό στηρίζεται όλη μας η φιλοσοφία και όλες μας οι δράσεις: Είναι ο σεβασμός στη φύση και τον άνθρωπο. Γιατί όπως λέει και μια παλιά μας, κυπριακή παροιμία, ο τόπος είναι ο άνθρωπος».

Κατά τον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών , κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε:

«Αποδείξαμε μέσα από τα χρόνια και μέσα και από αυτό το Θεσμό, των περιβαλλοντικών βραβείων, ότι πέρα από την άρνηση και την αντίθεση, πέρα από την αντιπαράθεση με ότι καταστρέφει τη φύση και τον άνθρωπο, μπορούμε να προβάλλουμε και θετικά πρότυπα. Μπορούμε να αναδείξουμε τη θετική πλευρά των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση. Μπορούμε να αναδείξουμε πρωτοβουλίες που συμβαίνουν, όχι πολύ μακριά, στη μακρινή Ευρώπη, ή την ακόμα πιο μακρινή Αμερική, από όπου ξεκίνησαν τα περιβαλλοντικά κινήματα, αλλά εδώ, στην Κύπρο, στο σπίτι μας. Και είναι ιδιαίτερη χαρά το ότι χρόνο με το χρόνο αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη δυσκολία στο να επιλέξουμε τα άτομα, τα οποία θα τιμήσουμε.

​Ο θεσμός των Περιβαλλοντικών Βραβείων, αποτελεί ένα ετήσιο ορόσημο, στη διάδοση της ανάγκης προστασία του περιβάλλοντος​ και της επιβράβευσης καλών πρακτικών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ειδικά δε φέτος, με τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, διοργανώσεις όπως αυτή αποδεικνύουν ότι η Κοινωνία των Πολιτών είναι εδώ, ικανή να λειτουργήσει πολύ πιο προωθημένα, από τις πολιτικές της ηγεσίες».

Οι βραβευόμενοι της φετινής διοργάνωσης ήταν:

  • Χαρά Παπαστεφάνου, για τη μεγάλη συνεισφορά στη διερεύνηση περιστατικών ρύπανσης του  νερού και του εδάφους | Το βραβείο απένειμε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ, κ. Γιάννης Γιαννάκης.
  • Άνδρος Ζαχαρία, για το βιβλίο ”Eco Friendly Greenhouse – Reduce – Reuse – Recycle” που προωθεί τη δημιουργικότητα μέσω της χρήσης απορριμμάτων πλαστικού | Το βραβείο απένειμε η Υπουργός Εργασίας, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.
  • Ομάδα Grow Green για την επιτυχία τους στο διαγωνισμό “Junior Achievement” για τις περιβαλλοντικές ανερχόμενες επιχειρήσεις | Το βραβείο απένειμε η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου.
  • Genius Eco Minds για το οικολογικό ρεπορτάζ “Energy …in Progress” που προωθεί την ιδέα της ορθολογιστικής διαχείρισης των αποβλήτων | Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Μιχάλης Mαραθεύτης.
  • Ομάδα μαθητών της Β1 από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών για την περιβαλλοντική εργασία τους για την απερήμωση της Κύπρου | Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής.
  • Γαβριήλ Παντελής (Gabriel), για την συνολική προσφορά του στην διδασκαλία και εξάπλωση της Περμακουλτούρας και άλλων Βιώσιμων Πρακτικών και μεθόδων | Το βραβείο απένειμε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
  • Χάρης Σοφοκλέους, για το Black Widow Project: ένα ηλεκτροκίνητο μοτοποδήλατο | Το βραβείο απένειμε ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Άδωνις Γιάγκου.
  • PAT shoes για την προώθηση της παραδοσιακής κατασκευής παπουτσιών υιοθετώντας την πολιτική «κάθε ζευγάρι ένα δέντρο» | Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης.
  • Βραβείο Νεολαίας Οικολόγων: Αλέξανδρος Ιωάννου Πελετιέ για τη διεξαγωγή εργαστηρίων δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης | Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων, κ. Μαρία Κολά.

0806 2jpg0806 30806 80806 60806 50806 10