Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του κ. Περδικη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Περδίκης δήλωσε:
«Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε σήμερα την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας. Το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής και ενώπιον και της Αρχής Εξυγίανσης και της Κεντρικής Τράπεζας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχει λήξει το θέμα τούτο με την πρόσφατη εξαγγελία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Ότι τάχα σε 6 μήνες θα βγει από την εξυγίανση η Λαϊκή Τράπεζα και θα περάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή όσα απομείνουν μέχρι τότε, στους πιστωτές. Ζητούμε από το ΣΥΚΑΛΑ να κατατεθούν στη Βουλή οι γνωματεύσεις των νομικών τους, βάσει των οποίων επιτρέπεται η νομοθετική ρύθμιση του θέματος για να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές και ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με την παραλαβή αυτών των γνωματεύσεων, θα καταθέσουμε άμεσα πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, για να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του θέματος της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας.
Θεωρούμε ότι αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί άνθρωποι σαν τους περισσότερους μέσους Κύπριους, παραμένει χτυπημένη από τις αποφάσεις της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας αυτής της χώρας και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έστω και κατά ένα ποσοστό, να τύχουν μιας δίκαιης αποζημίωσης γιατί συνέβαλαν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι καταθέτες, κατά τη δική μας άποψη, δεν ευθύνονται για τις αποφάσεις που παίρνουν η πολιτική και η οικονομική ηγεσία μιας χώρας και οδηγούν συχνά τις τράπεζες και την οικονομία στην κρίση και την καταστροφή».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, δήλωσε:
«Εδώ και περίπου μια-δυο βδομάδες, έχουμε εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, τους οποίους και ευχαριστούμε όχι μόνο για την σημερινή συνάντηση, αλλά για τη διαχρονική στήριξη την οποία παρέχουν σε ότι αφορά τα προβλήματα τα οποία μας έχουν κάποιοι δημιουργήσει και δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι δε φαίνονται να είναι και τόσο πρόθυμοι να συμβάλουν προς τη λύση τους.
Ευτυχώς υπάρχουν φωνές, όπως η φωνή των Οικολόγων και του κ. Περδίκη συγκεκριμένα, ο οποίος και με προσωπικό κόστος χρόνου μας στηρίζει στα δικά μας θέματα.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, το οποίο ήταν το κύριο θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει σήμερα, δυστυχώς πάρα πολλοί έχουν κρυφτεί πίσω από μια γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, την οποία γνωμάτευση, οι δικοί μας νομικοί δεν τη συμμερίζονται, τουλάχιστον όχι στην ολότητά της.
Έχει προκύψει μια μικρή καθυστέρηση στο να έχουμε την γνωμάτευση από τους νομικούς μας τις τελευταίες δυο εβδομάδες, για λόγους οι οποίοι ήταν πέραν των χρονικών δυνατοτήτων τους, αλλά έχουμε δέσμευση μέχρι τη Δευτέρα να έχουμε αυτές τις γνωματεύσεις. Μόλις τις έχουμε θα τις παραδώσουμε στον κ. Περδίκη, στον οποίο χρωστούμε και απάντηση σε επιστολή που μας έχει στείλει, σε ότι αφορά αυτό το θέμα. Έτσι θα μπορέσει να κατατεθεί και να ξεκινήσουμε να συζητούμε πλέον πάνω σε μια πιο ορθολογιστική βάση, διότι μέχρι στιγμής το μόνο πράγμα που γίνεται είναι να παίζεται ένα ποδόσφαιρο ή ένα πινγκ-πονγκ καλύτερα και το μπαλάκι να είμαστε εμείς και να μας παίζει η εκτελεστική εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή, η Βουλή ξανά πίσω στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εισαγγελία και στο τέλος τίποτα δε γίνεται, απλώς χτυπούν τα μπαλάκια ο ένας στον άλλο.
Η σημερινή μας συνάντηση έχει επικεντρωθεί πάνω σε αυτό το θέμα, το άλλο ερώτημα το οποίο τίθεται σε όλες τις συναντήσεις τις οποίες έχουμε είναι αν ήσασταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τι είναι αυτό που θα πράξετε για να διορθώσετε αυτή την αδικία που προκαλέσατε, και με το προκαλέσατε εννοούμε την πολιτεία και όχι κάποιο συγκεκριμένο άτομο, εκτός και αν μιλούμε για τους δύο τελευταίους Προέδρους, οι οποίοι έχουν τις ευθύνες τους για αυτό το οποίο έγινε.
Εν πάση περιπτώσει, η απάντηση του κ. Περδίκη ήταν ξεκάθαρη, επειδή δε θα είμαι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δε μπορώ να απαντήσω αυτό το ερώτημα. Έχουμε μια γνωμάτευση που έχουμε παραδώσει, η οποία έγινε κάπως βεβιασμένα θα έλεγα, διότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη να έχουμε κάτι την τελευταία φορά που ήμασταν προσκεκλημένοι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, την οποία έχουμε καταθέσει.
Υπάρχει και η άλλη γνωμάτευση, η οποία θα προέλθει από τον κ. Μαρκίδη, ο οποίος ήταν πολύ απασχολημένος με κάποια άλλα πολύ σοβαρά θέματα, όπως όλοι γνωρίζετε τελευταίως και ο οποίος μας έχει υποσχεθεί ότι τη Δευτέρα θα την παραδώσει. Σε απάντηση του τι νομίζουν οι νομικοί μας, η πολύ προσεκτική προφορική απάντηση που μας έδωσε ο κ. Μαρκίδης, αναμένοντας τη γνωμάτευσή του, είναι ότι υπάρχουν πολλά σημεία στη γνωμάτευση που διάβασα της Εισαγγελίας, με τα οποία κάθετα διαφωνώ και αναμένουμε να μας το δώσει γραπτώς, τι είναι τα σημεία εκείνα που διαφωνεί, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω, διότι οι γνωματεύσεις δεν είναι αποφάσεις, τις αποφάσεις μόνο το δικαστήριο μπορεί να τις πάρει. Επομένως αν πάρουμε 15 διαφορετικές γνωματεύσεις, μπορεί να πάρουμε και 15 διαφορετικές απαντήσεις. Πρέπει με κάποιο τρόπο όλα αυτά να μας βοηθήσουν να βγούμε από ένα αδιέξοδο, διότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο αυτή τη στιγμή».