Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν λόγω των καταστροφικών έργων στον Ακάμα, ο τρόπος που τυγχάνουν διαχείρισης από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η αναλγησία και η προχειρότητα που έχουν επιδειχθεί για την πιο οικολογικά ευαίσθητη περιοχή στην Κύπρο, τίθενται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενημέρωσε επίσημα για τα γεγονότα στον Ακάμα, στις 4 Δεκεμβρίου 2023, την ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έγινε εκτενής ενημέρωση για τα καταστροφικά έργα που έγιναν στην χερσόνησο και για τα όσα – συγκεχυμένα και μη – είδαν τότε το φως της δημοσιότητας.

Οι επαφές και ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κινητοποιήσαν του Ευρωπαίους Πράσινους, οι οποίοι με την σειρά τους ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζήτημα του Ακάμα και οι τελευταίες εξελίξεις για τα έργα στη χερσόνησο τίθενται προς συζήτηση την 14η Φεβρουαρίου 2024, ενεργοποιώντας υφιστάμενη καταγγελία των Φίλων της Γης Κύπρου που είχε παγοποιηθεί.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει την προσπάθεια διάσωσης του Ακάμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Πρασίνων, το οποίο αρχίζει στις 2 Φεβρουαρίου στην Λυών της Γαλλίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης και η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κ. Αλεξία Σακαδάκη, θα θέσουν το θέμα του Ακάμα προς συζήτηση και ενημέρωση.

Ο αγώνας για διάσωση του Ακάμα είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και οι προσπάθειες μας θα εντείνονται μέχρι να διασωθεί η χερσόνησος.

Επισυνάπτεται η απάντηση των Ευρωπαίων Πρασίνων στο αίτημά μας:

Dear All,

I am glad to inform you that, based on our GREENS/EFA Group’s request, the Coordinators of the Political Groups in the PETI Committee decided to include both Petitions n. 0288/2022 and 0450/2022 on the denounced violations of EU environmental legislation in the Akamas peninsula in Cyprus, in the February 2024 PETI Committee Meeting Agenda.

Therefore, the public debate in the European Parliament on these petitions will take place either on Wednesday 14 February 2024 or on Thursday 15 February 2024.

The exact day and timing will be defined at a later stage.

I will duly inform you about any further update on that.

I remain completely available for any further information and/or clarification you might need.

Best Regards,

Carlo DIANA

Policy Advisor