Η περίπτωση με τις φράουλες στην περιοχή Μαζωτού – Ζυγίου είναι μόνο ενδεικτική των παθογενειών που ξεκινούν από την μη ορθή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και φτάνει έως τον τρόπο λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών. Για ακόμα μία φορά λοιπόν η διαπίστωση της παράνομης χρήσης φυτοφαρμάκων σε φρούτα πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, ήρθε αφού αυτά έχουν διατεθεί στην αγορά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιλαμβανόμαστε τους φόβους που η είδηση αυτή προκαλεί στους καταναλωτές, παρά τις εκ των υστέρων καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων. Θεωρούμε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων να καταναλώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται στην κυπριακή γη απαλλαγμένα από τα χημικά δηλητήρια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αντίστοιχα, χρέος της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι η προστασία των καταναλωτών και όχι η εκ των υστέρων ενημέρωσή τους για ακατάλληλα προϊόντα που έχουν ήδη καταναλώσει.

Σημειώνουμε πως για το θέμα της χρήσης των φυτοφαρμάκων, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο ΠΟΑΣ Οικοαγροτικός και καταναλωτικές οργανώσεις εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιήσουν Δημοσιογραφική Διάσκεψη.