Η χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη διαχείριση του μείζονος θέματος της παράνομης λειτουργίας του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη, δύσκολα μας πείθει για την ειλικρινή έγνοια της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2004 όταν για πρώτη φορά υιοθετήθηκε στρατηγική για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων,   ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούσαμε για τις εκ γενετής αδυναμίες της και προβλέψαμε την αποτυχία της.

Όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη συμφωνία για το ΧΥΤΑ Κόσιης, μόνο εμείς είχαμε σημειώσει τις σκανδαλώδεις πρόνοιες της και εγγράψαμε το θέμα στη Βουλή για συζήτηση. Τότε κανείς δεν μας ακολούθησε στις ανησυχίες μας για το σκάνδαλο της Helector.

Μόνο σήμερα και μπροστά στην απειλή της εφαρμογής πολύ σκληρών ευρωπαϊκών προστίμων στα οποία έχει ήδη καταδικαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία (30 χιλιάδες ευρώ την ημέρα), η κυβέρνηση αναζητά μία βεβιασμένη λύση. Στην πραγματικότητα, αναζητά μία λύση που θα αποτρέπει την επιβολή του προστίμου, χωρίς όμως να αποκαθιστά ούτε την περιβαλλοντική βλάβη, ούτε την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Η διαχρονική μάλιστα αμέλεια, φαίνεται ακόμα και από το γεγονός πως ούτε στις επηρεαζόμενες κοινότητες δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2016 ο κ. Περδίκης συμμετείχε σε σύσκεψη των Κοινοτήτων με τον τότε Υπουργό Γεωργίας κ. Κουγιάλη, στην οποία είχε δεσμευτεί ότι θα μετακινηθεί άμεσα μέρος των αποβλήτων από τον Κοτσιάτη στην Κόσιη, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση, με προοπτική -με τη λειτουργία και του χώρου στο Πεντάκωμο- πλήρους κατάργησης του σκυβαλότοπου του Κοτσιάτη.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απευθύνθηκε με τη σειρά του ξανά προς το Υπουργείο Γεωργίας, ζητώντας την άμεση ανταπόκριση προς τα δίκαια αιτήματα του Κοινοτικού Συμβουλίου.