Έκλεισαν για μια ώρα το Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο της κοινότητας Πύργου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από ιδιωτική εταιρεία σε κρατική γη στην περιοχή Σταυροβουνίου, σήμερα Παρασκευή 06 Μαρτίου.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών συμμετείχε με αντιπροσωπεία στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου, ο επαρχιακός γραμματέας Λάρνακας κ. Γιώργος Χαραλάμπους, μέλη και φίλοι του Κινήματος.

Η κατάσταση με τα ασφαλτικά εργοστάσια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αντί να παραδειγματιστεί το κράτος από τις αντιδράσεις των πολιτών και να μετακινήσει τα εργοστάσια, τα λατομεία και τις σκυροθραυστικές μονάδες σε ζώνες βαριάς βιομηχανίας, μακριά από κατοικημένες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, επιμένει στην άναρχη χωροθέτηση τους όπου να ‘ναι. Η υπέρμετρη καθυστέρηση στην εκπόνηση Σχεδίου Νήσου για να χωροθετήσει στρατηγικά και τεκμηριωμένα όλες τις ζώνες χρήσεις του νησιού,  καταδικάζει μεγάλη μερίδα πολιτών της Κύπρου σε υπέρμετρη έκθεση σε περιβαλλοντική επιμόλυνση, σε κινδύνους για την σωματική και ψυχική υγεία του, και περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης και κερδοφορίας της κυπριακής βιομηχανίας.

Η επαρχιακή γραμματέας Λευκωσίας κ. Φρόσω Αποστολίδου δήλωσε τα εξής: «Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ως πολυτέλεια ο καθαρός αέρας και η ησυχία για τους κατοίκους της περιοχής. Η υγεία των κατοίκων σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη ή αναλώσιμη. Γι’ αυτούς τους λόγους το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε  πρόταση Νόμου στην Ολομέλεια της Παρασκευής 07 Φεβρουαρίου που ρυθμίζει το θέμα της ανυπόφορης οχληρίας από οσμές, για αντιμετώπιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Ευελπιστούμε πως μετά την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος από τη Βουλή το πρόβλημα θα επιλυθεί νομοθετικά τουλάχιστον. Από κει και πέρα είναι και θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις αρχές καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής άλλα και της υγείας των κατοίκων».

ΠΥΡΓΑ 2ΠΥΡΓΑ 2