Την απόφασή του να δώσει μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες σε καίρια και υψηλά πόστα, επισκίασε και αναίρεσε ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του την Τετάρτη 4 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο, σε εκδήλωση που διοργάνωση για να εορτάσει την παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Η δήλωση του είναι ξεκάθαρη: εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος υπαγορεύει στις γυναίκες πως πρέπει να ψηφίζουν αναγκαστικά τις ελάχιστες γυναίκες που αποφασίζουν τα κόμματα να βάλουν στα ψηφοδέλτια τους γιατί έχουν το ίδιο φύλο, αγνοώντας επιμελώς το γεγονός ότι έχει διορίσει μόνο μια γυναίκα υπουργό από τις 11 διαθέσιμες θέσεις .

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη την στάση του Προέδρου, που επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα για μη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις επιλογές ανδρών που καρπούνται ήδη νομή της εξουσίας. Από τον ίδιο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τις ηγεσίες της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο, από την ΕΔΥ, από τους διευθυντές μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών με σημαντικότατη δημόσια επιρροή».

Συνεχίζοντας η κ. Ξάνθου τόνισε ότι «υπάρχει λόγος που το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πάντοτε πετυχαίνει χωρίς ποσόστωση την εκπροσώπηση γυναικών στα ψηφοδέλτια του σε ποσοστά που κυμαίνονται από το 42 – 53% σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που έχει συμμετάσχει από την ίδρυσή του. Υπάρχει λόγος που οι δυο από τους τέσσερις αρχηγούς του κινήματος μας ήταν γυναίκες. Που έχουμε πάντοτε 35% τουλάχιστο παρουσία γυναικών στην πολιτική μας επιτροπή και 40% τουλάχιστο εκπροσώπηση γυναικών στην Κεντρική Επιτροπή μας. Το επιδιώκουμε! Το έχουμε έγνοια και επιμένουμε στην ανάδειξη γυναικών! Εάν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του τόπου εφάρμοζαν ποσόστωση έστω της τάξης του 30%, θα δικαιολογείτο ο Πρόεδρος να απαιτεί από τις γυναίκες να ψηφίζουν γυναίκες. Δεν δέχομαι όμως καμία υπόδειξη από άνθρωπο που για 30 χρόνια τώρα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του δικού του πολιτικού χώρου και να είχε αναδείξει γυναίκες στην πολιτική με το σημαντικότατο εκλογικό ποσοστό που παίρνει εδώ και δεκαετίες ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε εκλογικές αναμετρήσεις όλων των επιπέδων εξουσίας».

«Λίγη αυτοσυγκράτηση και αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε…», κατέληξε η κ. Ξάνθου