Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα συστήματα υγείας στον ευρωπαϊκό χώρο, έρχονται να επιβεβαιώσουν την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Κύπρο. Οι δαπάνες για την υγεία όχι μόνο υστερούν κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Ταυτόχρονα μάλιστα παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δαπανών των πολιτών για την υγεία και των παρεχόμενων υπηρεσιών του κλάδου.

Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού η ίδια παραβίασε τη συμφωνία του Ιουλίου του 2016 μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, που προέβλεπε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια να στηριχθούν ουσιωδώς, μέχρι τη λειτουργία του ΓΕΣΥ. Αντ’ αυτού γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση των απαράδεκτων συνθηκών που διαμορφώνονται για ασθενείς, νοσηλευτές και γιατρούς.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζουμε την πρόταση του υποψηφίου Προέδρου κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης για την Υγεία των Πολιτών που θα επιτρέψουν στα νοσηλευτήρια να λειτουργούν με όρους αποτελεσματικότητας και αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Επίσης στηρίζουμε την πρόταση για ίδρυση ενός σύγχρονου νοσοκομείου παίδων και μητέρων που συνιστά μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΓΕΣΥ.