Την ερχόμενη βδομάδα οι δανειολήπτες θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους στο σχέδιο «Εστία», ένα σχέδιο που φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει πρώτιστα τις τράπεζες και λιγότερο τους δανειολήπτες. Αλώστε όπως αποκαλύφθηκε έχει δημιουργηθεί απο τον περιβόητο νομικό οίκο  Freshfield,  κατ´ εντολή των τραπεζών.

Το σχέδιο όπως έχει σχεδιαστεί, όχι μόνο δεν είναι υπέρ των δανειοληπτών, αλλά δεν διασφαλίζει ούτε την κύρια κατοικία, με τον κίνδυνο των εκποιήσεων να είναι ορατός.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι το κράτος οφείλει να προβεί άμεσα σε συστάσεις για βελτίωση του εν λόγω σχεδίου.  Πρέπει να τεθούν επί τάπητος τα θέματα των ευάλωτων ομάδων, των μη εξυπηρετούμενων  δανείων, των φορολογουμένων και εφόσον γίνει αντιληπτό ότι όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, να καταλήξει σε ένα σωστό σχέδιο «Εστία», το οποίο πραγματικά να εξυπηρετεί τους δανειολήπτες και όχι να τους εγκλωβίζει.

Όπως είναι σήμερα το σχέδιο, θα επιβραβεύει τις υποχρεώσεις των τραπεζών και τις καταχρηστικές ρήτρες. Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα φουσκωμένα δάνεια των δανειοληπτών. Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι μια win – win κατάσταση για τις τράπεζες μόνο.