Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, το κρίσιμο και πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της υγείας των πολιτών που αφορά τη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών διαγνωστικών κέντρων.

Στη συζήτηση προέκυψαν σκανδαλώδη θέματα που χρήζουν διερεύνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία σε σχέση με τη λειτουργία και την επίβλεψη των ακτινοθεραπευτικών κέντρων, με αποτέλεσμα να έχουμε εισαγωγές πεπαλαιωμένων ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων αμφιβόλου ποιότητας, που δεν πληρούν τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται από τις καταγγελίες που ακούστηκαν στην συνεδρίαση, τα εν λόγω μηχανήματα και ο εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων δεν τυγχάνουν ποιοτικού ελέγχου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως 1 στους 200 ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, χάνει τη ζωή του από την έκθεση της ακτινοβολίας και άλλοι προσβάλλονται από καρκίνο.

Καταγγελίες ακούστηκαν και για «μιζαδόρους» γιατρούς που είναι μέτοχοι διαγνωστικών κέντρων και προωθούν τους ασθενείς τους για διαγνώσεις που δεν χρειάζονται, εκμεταλλευόμενοι το σύστημα του ΓΕΣΥ.

Σε δηλώσεις της η Αλεξία Σακαδάκη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε τα εξής: «η κατάσταση όπως έχει αναφερθεί στην Επιτροπή Υγείας, είναι πραγματικά επικίνδυνη. Από την χθεσινή συνεδρίαση διαφάνηκε πως λειτουργούν διαγνωστικά κέντρα χωρίς προδιαγραφές και κριτήρια ποιότητας. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα από τις ιατρικές διαγνώσεις που ενδεχομένως πολλές φορές να αποβούν μοιραία για τη ζωή των ασθενών.

Το Υπουργείο Υγείας, ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αναμένουμε άμεσα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί το κενό στη νομοθεσία και να βελτιωθεί η εποπτεία και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασθενείς. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο και να το καταθέσει ενώπιον της Βουλής. Θα το παρακολουθούμε και θα επιμένουμε να τεθούν κριτήρια έγκρισης και επίβλεψης».