Το καλύτερο δώρο έχει πάρει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, μια μέρα πριν την Παγκόσμια Μέρα κατά της Διαφθοράς! Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερηφάνεια, καθότι σε χθεσινή τελετή η Βουλεύτριά μας κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου τιμήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών τω ΗΠΑ Antony J. Blinken, με το «Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητών κατά της Διαφθοράς 2021».

Η διάκριση αυτή απονέμεται σε ετήσια βάση, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε δώδεκα προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται για τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου, και αποτελεί ύψιστη αναγνώριση του θάρρους και του αντίκτυπου που έχουν αυτά τα άτομα στην πρόληψη, αποκάλυψη και καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτή η εξέλιξη δε μπορεί παρά να μας γεμίζει με χαρά, για την επιβράβευση των πολιτικών και κοινωνικών προσπαθειών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η κα Ατταλίδου, αλλά και με ικανοποίηση, αφού πρόκειται για αρχές που διέπουν το σύνολο των αγώνων του κινήματος και της πολιτικής οικολογίας ευρύτερα.

Όπως ανέφερε η κα Ατταλίδου σε σχετική της δήλωση: «Κάθε χρόνο καταβάλλεται 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δωροδοκίες, ενώ εκτιμάται ότι 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως, υπεξαιρούνται μέσω της διαφθοράς. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 5% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Δυστυχώς όμως, είναι πόροι που εξαφανίζονται στην μαύρη τρύπα της διαφθοράς. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαφθορά πρέπει να εκριζωθεί και αυτοί οι πόροι πρέπει να διοχετευτούν στο διαφανές και υγιές κομμάτι της οικονομίας. Σε τομείς παραγωγικούς, που θα έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Στην παιδεία των πολιτών, στα συστήματα υγείας των κρατών, στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην Βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου καθώς και την διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί της την διαφάνεια και το κράτος δικαίου που επιζητούν οι πολίτες της χώρας μας. Η βράβευση αυτή αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει, πάντα ως μέρος του συνόλου και οργανικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών.

Η Παγκόσμια μέρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής σήμερα 9 Δεκεμβρίου έρχεται για να μας υπενθυμίσει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι φαινόμενο του παρελθόντος. Επί της ουσίας όμως η αλήθεια είναι ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έκανε απολύτως τίποτα για να την αντιμετωπίσει.

Η διαφθορά είναι διεθνής απειλή και πρέπει να εκριζωθεί άμεσα. Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έχουμε θέσει ως βασικό στόχο μας την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής σε όλες τις εκφάνσεις τους, αφού αποτελούν τον κύριο κίνδυνο κατά της αειφόρου ανάπτυξης της κοινωνίας μας και σοβαρότατο εμπόδιο στην διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.