Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι σχετικά γρήγορα καταβλήθηκαν τα έκτακτα επιδόματα λόγω κορωνοϊού από το Υπουργείο Εργασίας σε 180.000 δικαιούχους. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να καταβληθούν όλα τα επιδόματα σε όλους τις δικαιούχους.

Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα που έχουν προκύψει με το ύψος των επιδομάτων.  Πέραν των εξηγήσεων που έδωσε με διευκρινιστική ανακοίνωση του το Υπουργείο, φαίνεται ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που θα δουν το μισθό τους κυριολεκτικά να εξαφανίζεται. Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιβραβεύεται η αδήλωτη εργασία, αλλά θεωρούμε ότι η τιμωρία δεν μπορεί να είναι να οδηγούνται εργαζόμενοι στην εξαθλίωση. Εισήγηση μας είναι κανένας εργαζόμενος να πάρει λιγότερο μισθό από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στη προσεχή συνεδρίαση των Αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καταθέσουμε ακριβώς αυτή την πρόταση.

Πρέπει επίσης να ενταθεί η προσπάθεια για έλεγχο της συμπεριφοράς κάποιων εργοδοτών που δεν καταβάλουν το υπόλοιπο που τους αναλογεί ή πιέζουν τους εργαζομένους να παραιτηθούν. Εδώ είναι που χρειαζόμαστε μια δυνατή υπηρεσία ελεγκτών στο Υπουργείο Εργασίας.

Για το γεγονός ότι μας βρήκε η κρίση χωρίς Υπηρεσία Επιθεωρητών και όσον αφορά την αντιμετώπιση της αδήλωτη εργασίας, ας κάνουν κάποιοι την αυτοκριτική τους.