Τιμούμε αύριο την συμπλήρωση 57 χρόνων ζωής για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξ’ αρχής η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν εύκολη, αφού οι συνθήκες εγκαθίδρυσης διαιώνισαν την επικυριαρχία της Βρετανίας και έσπειραν τη διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Τα ιστορικά γεγονότα γνωστά, τόσο ως προς το ρόλο της Βρετανίας στις διακοινοτικές ταραχές, όσο και με την τουρκική εισβολή, με αφορμή το υποκινούμενο από την ελληνική χούντα πραξικόπημα, πρέπει να αποτελέσουν πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων για τη λειτουργία των θεσμών σε ένα ευνομούμενο κράτος, ισότιμο μέλος στη διεθνή κοινότητα.
Η διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας να υπονομεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ήδη πριν την ίδρυσή της, δεν έχει διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο, στοιχείο που αποδεικνύεται σαφώς, από τις κινήσεις της μετά την διακοπή συνομιλιών. Ο τουρκικός ενδιάμεσος στόχος παραμένει η διχόνοια μεταξύ των Κυπρίων, στη βάση της εθνικής καταγωγής και η πλήρης ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να ελέγχει την νήσο Κύπρο, για να λειτουργεί ως προτεκτοράτο ή ως “κράτος μαξιλάρι”. Η αποτροπή αυτό του σχεδίου, δε μπορεί παρά να αποτελέσει κοινό, εθνικό στόχο των Κυπρίων.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον καλούμαστε να εορτάσουμε και να τιμήσουμε τη μέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Καλούμαστε να αντικρίσουμε τα κρίσιμα διλήμματα με αποφασιστικότητα, πίστη στις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας αλλά και με την αναγκαία τόλμη, για να προτάξουμε αντίσταση σε κάθε απειλή απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Καλούμαστε σε διαρκή υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως την μοναδική ανεξάρτητη, αδιαίρετη και κυρίαρχη οντότητα που εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού. Μέσω του όποιου σχεδίου λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να κατοχυρώνεται χωρίς ίχνος αμφισβήτησης η συνέχιση της Κυπριακή Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, ως ενιαίου και συνεκτικού κράτους.
Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ότι η συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας με θεσμικό πλαίσιο που να προωθεί την ενότητα του λαού, της κοινωνίας και της οικονομίας, αποτελεί μία ασφαλιστική δικλείδα για τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού. Δεν πρέπει να υποχωρήσουν και σε αυτό το κρίσιμο σημείο γιατί θα υποσκάψουν την λύση που οι ίδιοι επιδιώκουν, η οποία προωθεί τον εθνοτικό διαχωρισμό.
Αρά λοιπόν πιστεύουμε ότι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διατήρηση των κρατικών συμβόλων και της διεθνούς αντιπροσώπευσης, είναι στοιχεία που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την σύγκλιση όλων των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.