Οι νοσηλευτές και μέλη της ΠΑΣΥΝΟ κατέρχονται σε 12ωρη απεργία και εκδήλωση διαμαρτυρίας για την πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου για πέντε νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, που αρνήθηκαν να φροντίσουν ασθενή με κορωνοϊό, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν τηρείτο το πρωτόκολλο υγείας και ασφαλείας τόσο του ίδιου του ασθενή, όσο και των ιδίων.

Το μέλος της πολιτικής επιτροπής κ. Αλεξία Σακαδάκη δήλωσε τα εξής: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη μας προς την συντεχνία των νοσηλευτών και καλούμε τον Υπουργό Υγείας να τερματίσει την πειθαρχική δίωξη κατά των νοσηλευτριών. Οι συνθήκες περίθαλψης στο νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι εδώ και χρόνια πολύ προβληματικές αλλά η απαίτηση να νοσηλευτεί ασθενής με κορωνοϊό σε κλειστό δωμάτιο χωρίς οποιοδήποτε εξαερισμό, ξεχωριστή τουαλέτα και ντους ήταν απαράδεκτες ευθύς εξαρχής. Με δεδομένο τον επαρκή χρόνο που είχε ο ΟΚΥΠΥ για να κάνει τις αναγκαίες διευθετήσεις για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό (από τον Μάρτιο του 2020) και στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, όπως έκανε για τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία, βρίσκουμε απαράδεκτη την στάση που τηρήθηκε. Η δε στάση του ιδίου του Υπουργείου Υγείας είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να διώκονται πειθαρχικά νοσηλευτές επειδή έλαβαν μέρος σε κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει η συντεχνία τους.».

Οι νοσηλευτές/ριες αξίζουν τον σεβασμό μας, καθώς έδωσαν μάχη ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ήταν στην πρώτη γραμμή λόγω της πανδημίας. Δεν μπορούμε να τους καταδικάζουμε όταν αρνούνται να πολεμήσουν χωρίς όπλα. Καλούμε τόσο τον ΟΚΥΠΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές ώστε να αναβαθμιστούν άμεσα οι υποδομές του τομέα ψυχικής υγείας και ειδικά του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δεκαετίες.