Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας «Στέγη για όλους».

Την αντιπροσωπεία του Κινήματος αποτελούσαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, ο βουλευτής του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεόπεμπτου και η κ. Αλεξία Σακαδάκη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Κοινωνική Συμμαχία «Στέγη για όλους», παρουσίασε τις απόψεις και προτάσεις της αναφορικά με την κοινωνική στέγαση και την στεγαστική πολιτική στο νησί μας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζουμε τις δράσεις των ομάδων και οργανώσεων πολιτών για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν την στέγη.

Η στεγαστική πολιτική είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα το νησί μας και είναι άμεσα συνυφασμένο με το θέμα των αστέγων (που όπως φαίνεται είναι πολύ περισσότεροι από όσο κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάζουν), της πρώτης κατοικίας, του δικαιώματος απόκτησης στέγης και τα ψηλά – έως  και απαγορευτικά – ενοίκια. Πολλά από τα πιο πάνω ζητήματα έχουν να κάνουν με το άναρχο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται καθώς και το πολυδιαφημιζόμενο «success story», το αγαπημένο σλόγκαν του τελούντος υπό  παραίτηση Υπουργού Οικονομικών.

Δυστυχώς οι άστεγοι στην Κύπρο, εν έτη 2019, ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα παραπήγματα ή ακόμη και σε εγκαταλελειμμένα κτήρια και δικαιολογημένα γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των αστέγων ανά επαρχία, τους λόγους που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, ποια μέτρα λαμβάνονται – αν υπάρχουν – για την παροχή βοήθειας στα άτομα αυτά και ποιες οι πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων αυτών, ώστε να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Το πρόβλημα της στέγης δεν αφορά μόνο τους άστεγους ή τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αφού χιλιάδες νοικοκυριά πλέον από την μεσαία τάξη αντιμετωπίζουν ψηλά ενοίκια και έλλειψη εξεύρεσης κατάλληλης στέγης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλέσαμε την Κυβέρνηση από καιρό να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική και τους άστεγους,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Τα γεγονότα ωστόσο δείχνουν πως είμαστε αρκετά μακριά από την επίτευξη του εν λόγω στόχου, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στέγη Για Όλους 3Στέγη Για Όλους 3Στέγη Για Όλους 3