Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αποτελούμενη από την Αντιπρόεδρο Β’ κα. Έφη Ξάνθου, τον Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κ. Νίκο Παυλίδη και το μέλος της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων κα. Λουΐζα Φιλίππου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κα. Danielle Auroi.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Κινήματος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα.Auroi για την παρούσα, κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, και έλαβε χώρα ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Διαπιστώθηκε ταύτιση με τις πάγιες θέσεις της πλευράς μας αναφορικά με την εξωτερική και ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ότι το Κυπριακό είναι και πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ότι η Συνθήκη Ασφάλειας και Εγγυήσεων αντίκειται με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την κυριαρχία των κρατών και δε θα πρέπει να διατηρηθεί σε λύση του Κυπριακού και ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.

Συζητήθηκε επίσης η ιδιαίτερα δύσκολη παρούσα περίοδος με τις πράξεις και πολιτικές του Τούρκου Προέδρου και την προσφυγική κρίση, την οποία αξιοποιεί η Τουρκία για να πετύχει ανταλλάγματα σε πολλούς τομείς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης δύο καίριας σημασίας θέματα που διαμορφώνουν τη Γαλλική πολιτική, αλλά και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατία. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος υπογράμμισε το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και τη σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας που εναρμονίζεται και εφαρμόζει πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και τη βοήθεια και τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γαλλία, σε σχέση με επιχειρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε τέλος όπως διατηρηθεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.