Γραπτή δήλωση Πρόεδρου Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη για τη διαρροή του εγγράφου των διαφωνιών

Η ουσία των εξελίξεων στη Γενεύη επιβεβαιώνει πως η συμφωνία του δείπνου ήταν μια δουλειά του ποδαριού, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να είναι πρόσφορο το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον και οι συγκυρίες. Όσοι επισήμαναν αυτές τις αλήθειες, παρ​ά το γεγονός ότι δέχτηκαν την επίθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και της κυβέρνησης σήμερα δικαιώνονται.

Αντί λοιπόν να επικεντρωθούν κάποιοι στην ουσία των διαπραγματεύσεων και άλλοι να κριθούν για τις λαθεμένες επιλογές τους, η ύποπτη διαρροή του εγγράφου τους επιτρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή.

Προσωπικά, επισημαίνω ότι οι διαφορές στο περιουσιακό όπως καταγράφονται στο έγγραφο που διέρρευσε, είχαν επισημανθεί όλες στην ομιλία μου στο σεμινάριο στελεχών των πέντε κομμάτων στις 20 Δεκεμβρίου. Όσο για τις διαφορές στα άλλα θέματα είναι αυτές που εντοπίσαμε μελετώντας τα έγγραφα και πρακτικά των συνομιλιών τον περασμένο Αύγουστο. Άρα τίποτα καινούργιο δεν υπάρχει για μένα, τίποτα που να αποτελεί είδηση.

Όσον αφορά την αντίδραση του Πρόεδρου Αναστασιάδη – αυτή άραγε ποιος την διέρρευσε στον Τύπο- στη χθεσινή συνάντηση μαζί του, έχω να πω τούτο: η διαρροή εγγράφων είναι καταδικαστέα και ύποπτη. Η έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης δεν νομιμοποιεί τις διαρροές. Ούτε όμως και το αντίθετο. Οι διαρροές δεν νομιμοποιούν την έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης. Κακώς ο πρόεδρος αποφάσισε να επανέλθει στην πάγια πρακτική του και να μη δίνει έγγραφα στα κόμματα.

Πάντως προσωπικά οφείλω να ευχαριστήσω τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου ο οποίος ξεκαθάρισε ενώπιων όλων ότι για τη διαρροή δεν ευθύνεται ο κ. Περδικης, για να απαντήσει στις κακοπροαίρετες αναφορές μελών του εθνικού συμβουλίου.