Συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης με τον δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος. Στη συνάντηση ανέπτυξαν το θέμα της στέγασης του ΑΞΙΚ
Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη
Δεν έχουμε αλλάξει θέση ότι πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ από τη Λευκωσία
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δεχτούμε τον δήμαρχο Πάφου, ο οποίος μας μετέφερε την πολύ έντονη και αποφασιστική θέση του δήμαρχου της Πάφου για μετακίνηση του ΑΞΙΚ στην επαρχία της Πάφου και συγκεκριμένα στον Δήμο της Πάφου.
Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί σε έκταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, πριν λίγες εβδομάδες.
Η δική μας θέση ήταν ότι η υποδομή που έχει δημιουργηθεί στο λόφο του συνεδριακού κέντρου στην Αγλαντζία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον κατάλληλο δυνατό τρόπο, παρόλο που δεν είχαμε τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος για το που θα λειτουργεί το ΑΞΙΚ.
Η καταρχήν θέση στην επιτροπή ήταν όμως ότι το ΑΞΙΚ δεν πρέπει να μετακινηθεί., πιστεύω λόγω της πλειοψηφίας.
Βλέπουμε όμως ότι ο δήμαρχος Πάφου έχει πολύ βάσιμα επιχειρήματα και πειστικά σε ότι αφορά τη θέση ότι εκπαιδευτικές υπηρεσίες χρειάζεται σίγουρα η Κύπρος στον τομέα του τουρισμού, χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό και ότι φαίνεται ότι το ΑΞΙΚ, σ΄ αυτή τη φάση δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Έτσι βλέπουμε πάρα πολύ θετικά μια συζήτηση, η οποία θα είναι τεκμηριωμένη γύρω από το μέλλον του Ανώτερου Ιδρύματος, το οποίο θα μπορεί να παράγει εκπαιδευμένο στελεχιακό προσωπικό για τα ξενοδοχεία και για τις τουριστικές επιχειρήσεις μας.
Απ’ ότι αντιλήφθηκα και απ’ ότι πληροφορήθηκα από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Φαίδωνος, ο δήμαρχος Πάφου έχει πάρει μια απόφαση για μελέτη αυτού του θέματος.
Άρα θα αναμένουμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αυτή τη μελέτη της διυπουργικής επιτροπής και αναλόγως θα τοποθετηθούμε. Επί του παρόντος βρίσκουμε το θέαμα ενδιαφέρον και θα το παρακολουθούμε από κοντά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εργασίες της διυπουργικής επιτροπής».
Δηλώσεις Φαίδωνα Φαίδωνος
Επιτακτική η ανάγκη να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ σε τουριστική Πόλη
«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσουμε πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Χαιρόμαστε γιατί παρόλο που υπήρχε μια άλλη θέση και σκέψη, τα επιχειρήματα τα οποία έχουμε προβάλει, τα βρίσκει ο πρόεδρος να έχουν βάση και να μπορέσουν να είναι η αρχή για μια περαιτέρω συζήτηση.
Το ΑΞΙΚ, πρέπει άμεσα να μετακινηθεί από τη Λευκωσία κι αυτό όχι στη λογική ενός τοπικισμού, αλλά από τη βασική αρχή ότι το Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο πρέπει να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει σε μια τουριστική περιοχή. Οι τουριστικές περιοχές της Κύπρου είναι τέσσερις, είναι η Πάφος, η Λεμεσός, η Λάρνακα και η περιοχή της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Εγώ λέω να αξιολογήσουμε τις τέσσερις περιοχές αυστηρά και όποια περιοχή είναι η καταλληλότερη να δεχθεί αυτό το ίδρυμα.
Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι το ίδρυμα αυτό υπολειτουργεί και υπολειτουργεί για λόγους ουσίας. Γιατί στην Λευκωσία δεν υπάρχει τουριστική βιομηχανία. Ένα ινστιτούτο για ξενοδοχειακά επαγγέλματα χρειάζεται να έχει στην ίδια περιοχή ξενοδοχειακή βιομηχανία για να μπορούν οι φοιτητές να εκπαιδεύονται και χειμώνα και καλοκαίρι, πράγμα που η Λευκωσία δεν φαίνεται ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια να έχει ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.
Έχουμε φτάσει στο σημείο αυτή την ώρα, με το 20% του ΑΕΠ να εξαρτάται από τον τουρισμό να έχουμε ένα Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο με εκατό φοιτητές, ο κάθε φοιτητής να στοιχίζει 10 χιλιάδες στο κράτος, ενώ θα έπρεπε να στοιχίζει 4 χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή μάλιστα που η Κύπρος κατακλύζεται από τουρισμό το βασικότερο πρόβλημα είναι που θα βρούμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε την τουριστική βιομηχανία. Σε αυτό το θέμα οφείλει η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να δώσουν άμεσα λύσεις. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης πόλεων. Έχω πέντε έξι βασικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η Πάφος είναι ο βασικός διεκδικητής,. Το βασικότερο είναι ότι έχουμε προτείνει στο κράτος να δώσουμε μια περιουσία 4 εκατομμυρίων ευρώ εντελώς δωρεάν (γη και ολόκληρη υποδομή) για να φιλοξενήσουμε το ΑΞΙΚ.
Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση και τα κόμματα να δουν τα ζητήματα της περιφερειακής πολιτικής, δεν μπορούν τα πάντα να συγκεντρώνονται σε μια περιοχή. Αντιλαμβάνομαι ότι και η Λευκωσία περνά πολύ δύσκολα αυτή την περίοδο, όμως στα θέματα των Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υπάρχει πληθώρα. Εμείς όμως δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να ζητούμε σχολές είτε από το ΤΕΠΑΚ, είτε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και να κάνουμε κατάτμηση, αλλά ζητούμε μια αυτοτελή εκπαιδευτική μονάδα όπως είναι το Ινστιτούτο των Ξενοδοχειακών, γιατί η Πάφος είναι η κατεξοχήν τουριστική πόλη της Κύπρου, το 35% του τουρισμού το 2016 ήρθε στην Πάφο.
Είμαστε η κατεξοχήν τουριστική πόλη, έχουμε ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν και τον χειμώνα και μπορούμε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά προς αυτό το Ινστιτούτο. Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικούμε το ΑΞΙΚ, για να ζωντανέψουμε την πόλη μας. Βλέπετε το παράδειγμα του ΤΕΠΑΚ, που ήταν μια από τις βασικές αιτίες που ώθησε τη Λεμεσό στο να μπει έτσι σε μια τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και προόδου. Το έχει ανάγκη και η Πάφος και η Λάρνακα και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Σίγουρα το ΑΞΙΚ και είμαι κατηγορηματικός σ΄αυτό, αν εξακολουθήσει να είναι στη Λευκωσία, μέχρι το 2020 θα έχει εκατό φοιτητές και στο τέλος θα κλείσει. Με αποτέλεσμα το οικόπεδο εκεί στο λόφο, να επιστρέψει πίσω σε αυτούς από όπου έχει απαλλοτριωθεί. Αφού έχει ξεσπάσει μια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων τι θα γίνει ο λόφος, μα το ζήτημα τώρα δεν είναι τι θα γίνει ο λόφος, αλλά το τι θα απογίνει το ΑΞΙΚ και που θα αποδίδει καλύτερα στη Λευκωσία ή σε μια τουριστική περιοχή;
Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Το οικόπεδο το οποίο προτείνουμε εμείς, ήταν αυτό που ο προηγούμενος δήμαρχος, είχε τη φαεινή ιδέα, να ανεγερθεί το Δημοτικό Μέγαρο, αξίας δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, για να στεγάσει μέσα 72 υπαλλήλους.
Εμείς το σταματήσαμε και εμείς το οικόπεδο αυτό θα το δώσουμε δωρεάν στο κράτος. Αυτή είναι η πρόταση μας. Δεν είναι μόνο ότι δίνουμε τέσσερα εκατομμύρια στο κράτος, είναι ότι η Πάφος είναι μια τουριστική περιοχή και θα μπορούμε υποστηρίξουμε το ίδρυμα αυτό.
Ενώ στη Λευκωσία θα συνεχίσει να φθίνει και θα κλείσει. Στο τέλος θα εξυπηρετηθούν κάποιοι ιδιώτες και θα κλείσει για να ανοίξει ιδιωτική σχολή Γιατί να μην κάνουμε στρατηγική από τώρα για να λειτουργήσει σωστά; Γιατί θεωρώ ότι τώρα το ΑΞΙΚ δεν λειτουργεί. Γιατί τώρα έχουμε 34 καθηγητές που μοναδικό μέλημα τους είναι πως θα διασφαλίσουν την παραμονή του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία, μέχρι τη συνταξιοδότηση τους. Για πρώτη φορά, οι καθηγητές αυτού του ιδρύματος παρέλασαν από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές για να τους πείσουν να μη φύγει από τη Λευκωσία. Δεν επέδειξαν τέτοια σπουδή όμως για να προσελκύσουν φοιτητές. Αλλά τώρα που αντιλήφθηκαν ότι θα χάσουν τα προνόμια και τις ευκολίες τους και αυτοί ξεπίτηδες αφήνουν το ίδρυμα να είναι με λιγότερους φοιτητές».
Μετά από αυτή τη δήλωση του κ. Φαίδωνος, ο κ. Περδίκης τόνισε ότι ουδέποτε καθηγητής του ΑΞΙΚ ζήτησε να συναντηθεί με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και δήλωσε τη διαφοροποίηση του από αυτή την προσέγγιση. Επισήμανε μάλιστα ότι η πρώτη που πρέπει να πειστεί είναι η κυβέρνηση και ότι χρειάζεται ορθολογιστική μελέτη για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ.