Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου

Τα εκατομμύρια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την ενοικίαση κυβερνητικών γραφείων, είναι γύρω στα είκοσι επτά. Έχει σε κάποιες περιπτώσεις κατά τύχη ή ad hoc συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με τελευταία περίπτωση όταν συζητούσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τα θέματα που αφορούν του Υπουργείο Γεωργίας, προέκυψε ζήτημα με το ύψος του ενοικίου για το Τμήμα Αλιείας. Εκεί ήταν που έπεσαν σοβαρές σκιές για την αποδοτικότητα της λειτουργίας του φορέα που συστάθηκε πριν λίγα χρόνια, του Κεντρικού Φορέα Ενοικίου, γιατί είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας, ότι εάν αφηνόταν σε μένα και στο υπουργείο μου να διαπραγματευτώ με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο ενοίκιο, θα ήταν αυτό πολύ πιο χαμηλό.

Από αυτή τη δήλωση του υπουργού Γεωργίας, προέκυψε η εγγραφή του θέματος και ζήτησα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, να συζητήσουμε εν γένει κατά έναν τρόπο, θα έλεγα και θεσμικό, πότε ιδρύθηκε αυτή η επιτροπή, από ποιους επιτελείται αυτός ο φορέας και ποιο είναι το έργο της, γιατί ακούσαμε κατά περιόδους για το κτίριο του Τμήματος Υδάτων, το κτίριο του Κτηματολογίου στη Λάρνακα, το κτίριο του Κτηματολογίου στην Αμμόχωστο και για το κτίριο τώρα που συζητιέται , της Πολιτικής Αεροπορίας που έχει σχέση και με τον υπουργό Εσωτερικών.

Φαίνεται ότι γύρω από τα θέματα που αφορούν τα κτίρια παίζονται διάφορα παιχνίδια. Μια βασική αρχή την οποία παρουσίασε και σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής – και από ό,τι θυμάμαι την παρουσίαζε πάντα η Ελεγκτική Υπηρεσία – είναι πολύ πιο συμφέρον για το κράτος και πιο αποδοτικό μέσα από συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα να κτίζει ιδιόκτητα κτίρια, τα οποία να είναι σύγχρονα, περιβαλλοντικά, λιγότερο ενεργοβόρα από τα παλαιότερα ηλικίας κτίρια. Να είναι πιο αποδοτικά και πιο φιλικά στους πολίτες και να έχουν τον σωστό αριθμό χώρων στάθμευσης.

Παρά να ενοικιάζει διάφορα κτίρια, πολλές φορές εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ημετέρων. Είδαμε και σήμερα στην επιτροπή διάφορες περιπτώσεις, όπου δεν χαριστήκαμε σε κανέναν, ανεξαρτήτου χρώματος, είδαμε περιπτώσεις που συνδέονται και με πολιτικά πρόσωπα ή με πολιτικά κόμματα. Περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν μελέτης και ελέγχου.

Ακόμη και σήμερα που μιλούμε, κυβερνητικές υπηρεσίες στεγάζονται σε γραφεία με ενοίκια τα οποία κρίνονται υπερβολικά για την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Δηλαδή πώς κρίνεται, για παράδειγμα να μπαίνει ο όρος ότι ψάχνουμε για κτίριο, το οποίο να είναι σε ακτίνα τρία χιλιόμετρα από το Προεδρικό; Τι είδους όρος είναι αυτός; Και να είναι κτισμένο μετά από το 2002; Πείτε και το όνομα του ιδιοκτήτη στους όρους να τελειώνει η κουβέντα, διότι βάζεις το πλαίσιο, βάζεις τους όρους που ταιριάζουν με συγκεκριμένο κτίριο, συγκεκριμένου ιδιοκτήτη και μετά λες ελάτε να δούμε ποιοι ταιριάζουν σύμφωνα με το πλαίσιο που έχω ήδη εκ των προτέρων καθορίσει, διότι έτσι αποφάσισε το τάδε τμήμα και μετά αποφασίζουν την προ ειλημμένη απόφαση και τη θεωρούν ότι είναι και σωστή πρακτική.

Ήταν καταπέλτης ο Γενικός Ελεγκτής, όταν ανάφερε μια σειρά από παραδείγματα και νομίζω ότι η επιτροπή ορθώς έχει ζητήσει πλήρη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων. Αναφέρθηκε για παράδειγμα σ’ ένα κτίριο στη Λακατάμια, όπου στο ίδιο κτίριο, στην ίδια πολυκατοικία, δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, η μια νοικιάζει με 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η άλλη με δεκατρία ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και πεδίο δόξας, λαμπρό για την εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσει με συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα για κτίσιμο κυβερνητικών κτιρίων.
Γνωρίζεται για παράδειγμα την περίπτωση του Κρατικού Χημείου, που πρέπει οπωσδήποτε να κτιστεί καινούργιο κτίριο και καθυστερεί θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τους περίοικος.
Θεωρούμε ότι ήταν πολύ παραγωγική η σημερινή συνεδρίαση, η οποία κατέληξε σε ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα, ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές σε αυτόν τον κεντρικό φορέα των ενοικίων, των κρατικών κτηρίων, πρέπει να γίνει διερεύνηση μια σειράς από περιπτώσεις και ζητήσαμε στοιχεία για κάποιες περιπτώσεις.

Το τελευταίο συμπέρασμα είναι ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συνεδρίαση, παρόλο που κατά την έναρξη της κάποιοι επιχείρησαν να αποτρέψουν την επιτροπή να συνεδριάσει, ζητώντας αναβολή. Δεν ξέρω ποιους ήθελαν να καλύψουν, δεν ξέρω ποιους δεν ήθελα να μην αναφερθούν τα ονόματα τους και οι περιπτώσεις τους στη διαδικασία εξέτασης του θέματος. Θεωρώ ότι σωστά η πλειοψηφία της επιτροπής ψήφισε υπέρ και συνεχίστηκε η συνεδρίαση και αυτό κρίθηκε και από το αποτέλεσμα, ότι ήταν δηλαδή μια σωστή απόφαση, από το αποτέλεσμα των στοιχείων τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τη συνεδρίαση.