Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και αντιπροσωπεία του Κινήματος στην οποία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το σχεδιασμό του Υπουργείου, σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολισμού. Τη συζήτηση απασχόλησαν θέματα όπως οι αρμοδιότητες του νέου Υφυπουργείου, το σχετικό οργανόγραμμα καθώς και θέματα που θα άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου, όπως η θεσμοθέτηση του καθεστώτος του καλλιτέχνη και ο εμπλουτισμός των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως έγινε ένα προσχέδιο για το Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας. Είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων να τελειώσει ο νομοτεχνικός έλεγχος, είπε ο κ. Προδρόμου. «Θα πραγματοποιηθεί γύρος διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και πριν το τέλος του χρόνου, ενδεχομένως να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε. Σκοπός είναι η δημιουργία Διεύθυνσης Πολιτισμικής Κληρονομίας, Διεύθυνση Πολιτιστικής Δημιουργίας και η διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και υποθέσεων, κάτι για το οποίο το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών όπως και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, ο υπουργός ανέφερε στην αντιπροσωπεία του Κινήματος πως λήφθηκε η απόφαση, όπως μεταφερθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων κ.α. και αναμένεται η έγκριση από τη Γενική Εισαγγελία. Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας για τη δομή του νέου Υφυπουργείου, ανέφερε πως θα είναι «σύνθετο» καθώς θα στελεχωθεί με άτομα από διάφορες υπηρεσίες ενώ ενδεχομένως να ενταχθούν και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας στα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντιπροσωπεία του Κινήματος έθιξε και το νομικό πλαίσιο που αφορά το καθεστώς του καλλιτέχνη στην Κύπρο τονίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει.

Αναφερόμενος στο θέμα των αρχαιοτήτων, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε την ευαρέσκειά για την απόφαση. Όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου το Κίνημα έχει ψηλά στην ατζέντα του – εδώ και καιρό – τα θέμα τα πολιτισμού και ζητούσε τη μεταφορά ορισμένων τμημάτων και δραστηριοτήτων από Υπουργεία και ημικρατικούς οργανισμούς.

Τέλος, δήλωσε πως το Κίνημα Οικολόγων είναι πρόθυμο να βοηθήσει στη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και να το στηρίξει όπου χρειαστεί βοήθεια, ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως επιμένουμε στην δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι που εδώ και καιρό ζητούμε.