Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων βρέθηκε σήμερα στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπου θα συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Περδίκη , για να του παραδώσει την ετήσια Έκθεση του.

Μετά το πέρας της συνάντησης τους ο κ. Θεοφάνους, δήλωσε τα ακόλουθα:

“Με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Μάρτιο του 2015, είχα εθιμοτυπικά επισκεφτεί τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων- και τους είχα υποσχεθεί ότι θα τους ενημέρωνα για τις δραστηριότητες του γραφείου και τις εξελίξεις στα θέματα των κρατικών ενισχύσεων. Με την ευκαιρία της υποβολής της έκθεσής μου για το 2015 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισκέπτομαι σήμερα τον κ. Περδίκη, τον πρόεδρο των Οικολόγων, για να του παραδώσω ένα αντίγραφο της έκθεσής μου, σε ένδειξη σεβασμού προς τους πολιτειακούς θεσμούς, αλλά και επειδή θεωρώ πως η έκθεσή μου θα είναι υποβοηθητική στην άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου, στο πλαίσιο του οποίου πολύ συχνά γίνονται ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, καθ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κρατικές ενισχύσεις χορηγούνται μέσω της ψήφισης νομοθεσιών, από τη Βουλή και οπωσδήποτε πρέπει να είναι γνώστες αυτού του αντικειμένου. Θεωρώ αρκετά σημαντική τη δημιουργία και τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με τη Βουλή και τα κόμματα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά και να είναι αποτελεσματικοί και σύμφωνοι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στον κ. Περδίκη παρέθεσα, εν συντομία, το περιεχόμενο της έκθεσής μου και ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα που απασχολούν το γραφείο. Όπως προανέφερα, κύρια αρμοδιότητά μου είναι ο αποτελεσματικός και εκ των προτέρων και εκ των υστέρων έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στη Δημοκρατία, και κυρίως η συμμόρφωση της Δημοκρατίας με την υποχρέωση κοινοποίησης μέτρων κρατικής ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, εκεί και όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που είχε την καλοσύνη να με δεχτεί και να ακούσει τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου. Ασφαλώς άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις, τις οποίες και θα μελετήσω ενδελεχώς”.

Ο κ. Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε, στα εξής:

“Τα προγράμματα των κρατικών ενισχύσεων χρησιμοποιήθηκαν και γίνεται προσπάθεια δυστυχώς πολλές φορές να χρησιμοποιηθούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρέτησης συμφερόντων, πέρα από το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η ενίσχυση και η σωστή λειτουργία, χωρίς παρεμβάσεις στο γραφείο εφόρου κρατικών ενισχύσεων, αποτελεί μια δικλείδα ασφάλειας, ότι το δημόσιο χρήμα, είτε είναι εγχώριο, εθνικό δηλαδή, είτε είναι ευρωπαϊκό, δε σπαταλάτε σε πολιτικές οι οποίες αφορούν κρατικές ενισχύσεις, πέρα από την αναγκαία εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Μέχρι σήμερα, παρουσία και δράση του γραφείου, εμάς μας έχει πείσει ότι θα γίνει ένας χρήσιμος και αξιόπιστος θεσμός ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί”.