Στη χθεσινή συνέντευξη του στην εκπομπή “Βέτο” του Megaone και την Αιμιλία Κενεβέζου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να απαξιώσει σημαντικά θέματα, ενώ παραδέχτηκε ότι, υπέκυψε στις πιέσεις Ακιντζί και Άιντε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι, άλλοι δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες για τη Γενεύη ξεχνώντας διάφορες κυβερνητικές δηλώσεις υπεραισιοδοξίας.

Υποβίβασε τη σημασία της υποχώρησης του να αποδεχθεί την τουρκική ιδέα για πενταμερή γεγονός που ενταφίασε την πάγια θέση της κυπριακής ηγεσίας για τη διεθνή διάσκεψη για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. “Βάφτισε” διεθνή τη διάσκεψη της Γενεύης λόγω της παρουσίας – σε ρόλο παρατηρητή – της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτήρισε ως τυπολάτρες όσους επιμένουν ότι ήταν πενταμερής.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, ο ίδιος ο Άιντε μόλις χθες χαρακτήρισε πενταμερή τη διάσκεψη, ότι δεν συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ενεργό ρόλο. Ακόμα στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Άιντε απέρριψε κάθε ιδέα για εμπλοκή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη της Γενεύης.

Παραδέχτηκε αυτό που τονίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι η συνάντηση του Μοντ Πελεράν 1 και 2, ήταν αποτυχημένη και πρόωρη και ότι αναγκάστηκε να πάει λόγω των πιέσεων του κ. Ακιντζί και του κ. Άιντε. Από την άλλη όμως, κάλυψε τον κ. Άιντε παρά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Δυστυχώς φαίνεται ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δε μαθαίνει από τα λάθη στους χειρισμούς των συνομιλιών δικαιολογώντας πλήρως τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και μη αφήνοντας περιθώρια για διόρθωση τους.