Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, μιλά στην «ΠΑ».

Τι πιστεύετε γιατί ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί Πράσινο Ταμείο;

Η εισήγηση για δημιουργία Πράσινου Ταμείου ή Ταμείου Πράσινης Ανάπτυξης, ήταν κύρια πρόταση που θέλησα να περιλάβω στην ομιλία μου στην έναρξη στη συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, πριν λίγες μέρες. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση από το 2008. Έχουν περάσει 11 χρόνια και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτήν την πρόταση. Χαίρομαι που η «Πράσινη Ασπίδα» επιλέγει να ξεκινήσουμε αυτήν τη συνέντευξη με το πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Ξέρετε ότι πολλές χώρες της ΕΕ του πρώην Ανατολικού μπλοκ υιοθέτησαν αυτό το εργαλείο για να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που απαιτούνταν, προκειμένου να φθάσουν γρήγορα τα υψηλά περιβαλλοντικά επίπεδα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό ήταν ένα success story.  

Το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης, χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση της ρύπανσης και των άλλων αρνητικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Αλλά για να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων και πληρώνει». Στην Κύπρο η αρχή αυτή έχει μετατραπεί στην πράξη στο δόγμα «όποιος λαδώνει την εξουσία, δικαιούται να ρυπαίνει» ή αλλιώς «ο πληρώνων και ρυπαίνει». Η χώρα της μίζας, της βίζας και της δυσωδίας, έναν πράγμα δηλαδή!

Γι’ αυτό δεν δημιουργήθηκε το «Πράσινη Ταμείο» σ’ αυτήν τη χώρα.

Συμφωνάτε με την πολιτική της Κυβέρνησης με την ανάπτυξη στον Ακάμα; 

Σε μεγάλο βαθμό διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική για τον Ακάμα. Πρώτα και κύρια συνεχίζεται η αδράνεια και η απραξία που καταστρέφει τον Ακάμα τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή από το 2000 που καταφέραμε ως Οικολόγοι να σταματήσουμε τα Βρετανικά Στρατιωτικά Γυμνάσια στην Χερσόνησο του Ακάμα. Από τότε στην πράξη δεν έγιναν πολλά πράγματα, σχεδόν τίποτα. Η πρόσφατη εξαγγελία για την εφαρμογή διαχειριστικού σχεδίου για το κρατικό δάσος, εκτός από το γεγονός ότι σε πολλές πτυχές της μας βρίσκει να διαφωνούμε, αποτελεί μια πολιτική αποφυγής της ανάληψης της ευθύνης για την υιοθέτηση ενός νέου διαχειριστικού σχεδίου για την Ευρωπαϊκή περιοχή προστασίας της φύσης Natura 2000. Η περιοχή αυτή είναι τουλάχιστον κατά 25% μεγαλύτερη από την περιοχή του κρατικού δάσους, περιλαμβάνει κρίσιμης οικολογικής σημασίας περιοχές, που βρίσκονται εκτός του δάσους ή είναι ιδιωτική περιουσία. Ας σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή – που περιλαμβάνει κυρίως ιδιωτικές ιδιοκτησίες – έχει συρρικνωθεί τα τελευταία 20 χρόνια κατά 10 φορές, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών. Αυτή η ζώνη προστασίας έχει πλέον περιοριστεί σε μια στενή λωρίδα γης πέριξ του κρατικού δάσους. Περιλαμβάνει επίσης τα περίκλειστα ιδιωτικά τεμάχια, δύο από τα οποία ανήκουν σε μεγάλους παράγοντες (π.χ. Αρχιεπισκοπή, Εταιρεία Φωτιάδη) που έχουν τα δικά τους σχέδια για την περιοχή. Αυτές οι κρίσιμης σημασίας περιοχές στον Ακάμα όπως η Τοξεύτρα, η Φοντάνα Αμορόζα, οι Αετόπετρες, ο  Κόλπος της Λάρας κοκ είναι ακόμα υπό απειλή. Όσο η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην υιοθέτηση ενός νέου διαχειριστικού σχεδίου για την περιοχή Natura στον Ακάμα, εμείς θα ανησυχούμε ότι θα υπάρξουν νέες υποχωρήσεις και νέα συρρίκνωση της περιοχής προστασίας της Φύσης.

Κλιματικές αλλαγές. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Για την κλιματική αλλαγή πιστεύω ότι απόλυτη ευθύνη έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η παραγωγή από τις διάφορες δραστηριότητες των ανθρώπων όπως π.χ. βιομηχανική παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία, μετακινήσεις κλπ των λεγόμενων θερμοκηπιακών αερίων, έχει διαταράξει τη φυσική ισορροπία αιώνων στο βαθμό αντανάκλασης των ηλιακών ακτίνων στο διάστημα (φαινόμενο θερμοκηπίου). Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός. Η αλλαγή του κλίματος είναι αποτέλεσμα της εν γένει υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μπορεί να εκφράζεται κατά τόπους διαφορετικά. Άλλες περιοχές θα πληγούν από ισχυρές καταιγίδες, άλλες από παγετώνες και άλλες από ξηρασία κοκ

Η αποτυχία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την ανθρωπότητα προκαλείται από το ακόρεστο πάθος των ολίγων για πλούτο και υπερκατανάλωση. Οι πλούσιοι αυτού του πλανήτη καταστρέφουν ολόκληρο τον κόσμο με την ακόρεστη δίψα τους για περισσότερο πλούτο. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος εάν με ρωτάτε αν κάτι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Πάντως ως Κύπρος πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε τακτική, πολιτική και συμπεριφορές. Όχι άλλα μεγάλα λόγια και διακηρύξεις. Είναι ώρα για δράση. Μπορεί να μην ευθύνεται η Κύπρος για την κλιματική αλλαγή, έχει όμως -ως ένα από τα πρώτα θύματα της – την ευθύνη να καταστεί πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη των παγκόσμιων πολιτικών για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μέχρι τώρα η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι πολύ καλή στα λόγια, αλλά πολύ λίγα κάνει στην πράξη επί του θέματος αυτού.

Ο κόσμος σήμερα κουράστηκε με τα κόμματα. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Την ευθύνη για την κούραση που έχει κυριεύσει τους πολίτες σε σχέση με την πολιτική και τα κόμματα, έχουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τα κόμματα. Συμπεριφέρονται απολυταρχικά και ως να είναι τα αφεντικά. Στην πραγματικότητα τα κόμματα έπρεπε να εκφράζουν ιδεολογίες, πολιτικά ρεύματα, θέσεις και προτάσεις. Αντ’ αυτού, έγιναν το άντρο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Όταν μιλάς για κόμματα και πολιτικούς στην Κύπρο, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι όλοι/ες αυτοί/ές που κατέχουν τα κομματικά αξιώματα, δεν υπηρετούν τους πολίτες αλλά τα προσωπικά ή/και τα οικογενειακά τους συμφέροντα. Οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τον κανόνα,  απλά τον επιβεβαιώνουν.

Επικρατεί ακόμα στην Κύπρο – παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις – αυτό που αποκάλεσε πρόσφατα ένας βουλευτής του κέντρου, η «κομματική δημοκρατία». Εγώ προσωπικά διαφωνώ μ’ αυτό το μοντέλο. Γι’ αυτό έχουμε προτείνει τις διαδικασίες της άμεσης δημοκρατίας, δηλαδή τα δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό έχω δύο φορές προτείνει νόμο για την οριζόντια ψηφοφορία. Και τις δύο φορές τα κόμματα απέρριψαν την πρόταση νόμου των οικολόγων για την οριζόντια ψηφοφορία.  Δώσαμε – με δική μας πρόταση νόμου – δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ως υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση σε νέους ανθρώπους (από τα 21) και πρόσφατα πάλι με δική μας πρόταση νόμου επεκτάθηκε η καινοτομία αυτή και στις βουλευτικές εκλογές.

Κάνουνε πολλά,  ως κίνημα πολιτών,  να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής και τον πολιτικό να γίνεται ο υπηρέτης των πολιτών,  όχι ο αφέντης. 

Θα μπορούσε το κόμμα σας να διευρύνει συμμαχίες στις επερχόμενες εκλογές;

Το Κίνημα Οικολόγων, από τις βουλευτικές εκλογές του 2016 έχει διευρυνθεί σε ένα σχήμα που περιλαμβάνει ομάδες πολιτών που ενώ διατηρούν την αυτονομία τους, συμμετέχουν σε όλα τα εκτελεστικά όργανα του Κινήματος, χωρίς κατ’ ανάγκη τα μέλη των ομάδων αυτών, να είναι και μέλη του Κινήματος. Έτσι, στη «Συνεργασία Πολιτών» έχουμε το κοινωνικό κίνημα ΣΥΜΕΑ που εκπροσωπεί τις μικρές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό εάν έχετε προσέξει, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας μιλάμε πάντα και για τα αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων με πρώτο την κατάργηση του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας  των μεγαλοκαταστημάτων λιανικής πώλησης.

Σκοπεύουμε λοιπόν να συνεχίσουμε ότι ξεκινήσαμε το 2016. Θυμίζω ότι πριν από τέσσερα χρόνια μια ανίερη συμμαχία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ οδήγησε στην κατάργηση της απλής αναλογικής και την υιοθέτηση ενός νέου πολύ ψηλού ποσοστού για είσοδο στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι η συμμαχία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ στόχευε να μας διώξει μ’ αυτόν τον τρόπο από τη Βουλή, καταφέραμε ένα μικρό άθλο με το πιο ψηλό ποσοστό σε εκλογική μάχη που είχαμε ποτέ (4.8%). Έχουμε λοιπόν αποφασίσει να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο «συνεργασία με άλλα κόμματα ή κομματάρχες» και – από νωρίς-να συγκεντρωθούμε στην επιτυχία και πάλι των συνεργασιών μας με πολίτες και ομάδες πολιτών. 

Με το Παγκύπριο Προγραμματικό μας Συνέδριο, που οργανώθηκε πρόσφατα (1/12), τέθηκαν οι βάσεις για την αυτόνομη κάθοδο μας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, χωρίς τα βαρίδια των κομματικών συμμαχιών. Έχουμε καταλήξει σ’ ένα προσχέδιο προγραμματικών θέσεων, το οποίο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για αναζήτηση συνεργασιών από την κοινωνία των πολιτών. Αναζητούμε λοιπόν συνεργάτες, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, που μαζί θα δώσουμε τη νέα μεγάλη μάχη των βουλευτικών εκλογών (αλλά και των τοπικών που ακολουθούν). Εμείς τους πολίτες, τα κοινωνικά σύνολα, τις ομάδες και συσπειρώσεις δεν τους αντιμετωπίζουμε ως ακροατές ή δεξαμενή ψήφων. Δεν χρειάζεται να «πάμε στους πολίτες» ή «να συζητήσουμε με τους πολίτες» γιατί απλά είμαστε ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Είμαστε οι πολίτες. Έχω την πίστη ότι θα συνεχίσει και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 το Πράσινο να φυτρώνει και να ανθίζει στη Βουλή και στην κοινωνία της Κύπρου.

Πηγή: Εφημερίδα Πράσινη Ασπίδα (Τεύχος Δεκεμβρίου 2019)

http://www.prasini-aspida.org/