Το πρώτο πλήγμα στη δικαιοσύνη ήρθε με τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση. Έπειτα διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε κώδικα δεοντολογίας, η απουσία κανονισμού για δικαστές του Ανωτάτου που προσφεύγουν σε αυτό ή σε ένα ακόμα πιο περιπλεγμένο σενάριο, όταν προσφεύγει στο Ανώτατο ο ίδιος ο Πρόεδρος του.

Ωστόσο, την ώρα που η κοινή γνώμη αντιδρά διαμαρτυρόμενη στα όσα εξελίσσονται στο χώρο της δικαιοσύνης, αντί οι εμπλεκόμενοι – εν αναμονή και της άφιξης της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) στην Κύπρο – να αποκαταστήσουν το τρωθέν κύρος της Δικαιοσύνης, δίνουν συνέχεια στην κρίση που ξέσπασε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδη καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση άφησε έξω την Νομική Υπηρεσία για τα σχέδια της μεταρρύθμισης στη δικαστική εξουσία, με την Κυβέρνηση να δηλώνει άγνοια, καθώς ο ίδιος ο Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω, κ. Βασίλης Πάλμας κληθείς να σχολιάσει στο ραδιόφωνο Active την καταγγελία του κ. Κληρίδη αρκέστηκε να πει ότι «αυτή τη λεπτομέρεια δεν γνωρίζω».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν αρκούμαστε να ακούμε ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με τη Γενική Εισαγγελία και με τον Γενικό Εισαγγελέα για πολλά ζητήματα, σε καθημερινή βάση. Αυτό πρέπει να γίνεται να πράξη και σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των προτεινόμενων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση, όπου το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ενημερώθηκε, όχι μόνο προβληματίζει αλλά αφήνει σκοτεινές σκιές.