Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, έχασαν την προθεσμία υποβολής εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα στο πλαίσιο των συνολικών στόχων για το 2030 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τα θέματα αυτά, καθώς γνώριζε ότι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έπρεπε να παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, τα εθνικά σχέδιά τους αναφορικά με τον νέο κανονισμό για την καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο η Κύπρος, όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα συγκαταλέγεται στα κράτη που δεν υπέβαλαν ως όφειλαν εθνικό σχέδιο δράσης.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας θέτει τα εξής ερωτήματα για τα οποία αναμένονται απαντήσεις:
Αληθεύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέθεσε εντός των απαιτούμενων προθεσμιών εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εάν ναι για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση;
Ποια μέτρα έχει πάρει μέχρι στιγμής η Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση των συνολικών στόχων για το 2030 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί στη βάση της δήλωσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την ανάληψη της Κυπριακής Δημοκρατίας ρόλου συντονιστή των γειτονικών χωρών όσο αφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Αν τα γεγονότα επιβεβαιωθούν οφείλουμε πλέον να καυτηριάσουμε ότι υπάρχει πλήρη αντίθεση τους με όσα υποστήριξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου 2018, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την πρόθεση του, η Κύπρος, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιφερειακού ρόλου που αναπτύσσει και των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής, να αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και σχετικές συνέργειες με χώρες της περιοχής.