Πάρα το γεγονός ότι αυτό το θέμα με την επαναλειτουργία αριθμών χοιροστασίων στην περιοχή της κοινότητας Ορούντας, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και μια φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, δεν έγινε κατορθωτό να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες.

Εχθές η ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στην επαναλειτουργία των χοιροστασίων στην κοινότητα Ορούντας, κατήγγειλε ότι άρχισαν εργασίες επαναλειτουργίας εγκαταλειμμένων χοιροστασίων χωρίς να εξασφαλιστεί καμιά περιβαλλοντική άδεια.

Φαίνεται ότι επιχειρηματίας από γειτονική κοινότητα αποφάσισε να μεταφέρει στο συγκεκριμένο κλειστό μέχρι πρόσφατα χοιροστάσιο, 2000 χοίρους για πάχυνση και για περίοδο 3 μηνών, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής.

Οι παράνομοι χοιροτρόφοι ζητούν την ανοχή των κατοίκων για προσωρινή λειτουργία των χοιροστασίων, με την δικαιολογία ότι τα λύματα θα μεταφέρονται σε γειτονική κοινότητα με αγωγό.

Οι κάτοικοι δεν συμφωνούν γιατί ξέρουν ότι στην χώρα μας κυριαρχεί το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει την διαμαρτυρία των κατοίκων αλλά και τον αγώνα τους για διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τους.