Ισοπέδωσε το πόρισμα της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επικαλούμενος δήθεν θυσία της «Ιφιγένειας», σε μια ακόμα προσπάθεια του να απαξιώσει το αποτέλεσμα αλλά και τη δουλειά που η ίδια η Κυβέρνηση ζήτησε να γίνει.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλούμενος τάχα αντιφάσεις του πορίσματος, κατέληξε για άλλη μια φορά να επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη, στέφοντας την προς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια . Για τον κ. Αναστασιάδη το πρόβλημα έγκειται στο ότι το 2013 έφτασε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ο Συνεργατισμός και ότι η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο Συνεργατισμός το 2013 οφείλεται σε 7 δισ. ΜΕΔ αλλά και ότι αυτά τα δισ. έχουν δημιουργηθεί από δανεισμούς που έγιναν χωρίς κριτήρια φερεγγυότητας, δόθηκαν είτε από εύνοια, είτε κατά κατάχρηση εξουσίας, είτε και λόγω διαφθοράς.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπό το πρίσμα μιας άλλης, πιο ρεαλιστικής οπτικής γωνίας θεωρεί ότι η υπόθεση των ΜΕΔ των ΠΕΠ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκαλύψει τις ευθύνες των κομμάτων για τις κομματικές παρεμβάσεις στο Συνεργατισμό άλλα ούτε και της κυβέρνησης ή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, προσωπικά.

Να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης, από το 2012 έθεσε θέμα για τη δημοσιοποίηση των υποθέσεων ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Πλέον επιβάλλεται να δημοσιευθούν με επίσημο και υπεύθυνο τρόπο όλα τα στοιχεία που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό, αλλά και σε άλλες τράπεζες.

Ως εκ τούτου, κατατέθηκε πρόταση νόμου των Οικολόγων η οποία θα διαλαμβάνει δήλωση από  το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία είναι εγγυητής.

Ο ΠτΔ ξέχασε τι ο ίδιος έλεγε το 2011 για το πόρισμα για το Μαρί και τη στάση της κυβέρνησης Χριστόφια. Αν τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών δεν θα γίνονται σεβαστά, τότε γιατί να συστήνονται αυτές οι επιτροπές; Για το θεαθήναι; Για να εκτονώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών και της κοινωνίας; Να  καθησυχάζονται οι αντιδράσεις στην αναμονή της έκδοσης του πορίσματος ;

Είναι πολύ σημαντικό η Βουλή να ψηφίσει την πρόταση νόμου των Οικολόγων για ενίσχυση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών ώστε να παύονται οι πολιτικοί υπεύθυνοι όταν το πόρισματης ερευνητικής επιτροπής καταλήγει να αποδίδει ξεκάθαρα τις ευθύνες όπως π.χ. στην περίπτωση του πρόσφατου πορίσματος της ερευνητικής για τον Συνεργατισμό.