Με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, για παραμονή του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως και τις 27 Αυγούστου, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να συντηρεί την ένταση εντός της ανατολικής Μεσογείου. Το τουρκικό σεισμογραφικό, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παραβιάζει και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία – με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της – τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί. Από τα Στροβίλια, τη Δένεια, την περίκλειστη Αμμόχωστο, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να προκαλεί και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς καμία κύρωση.

Γι’ ακόμη μια φορά ζητούμε αυτή η στάση της Ευρώπης να αλλάξει σύντομα και να έχουμε πραγματικά μέτρα πέραν των δηλώσεων. Η πειρατική Τουρκία πρέπει να πάρει σθεναρή απάντηση από την Ευρώπη.

Η Άγκυρα πρέπει να επιλέξει άμεσα ανάμεσα στον καθορισμό των μεταξύ των θαλάσσιων συνόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διαλόγου ή η δεύτερη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί.