Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την καταψήφιση της κρίσιμης τροπολογίας που καταθέσαμε στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, και αφορά την ενίσχυσή της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς με την απόδοση ανακριτικών εξουσιών.

Στη χθεσινή ολομέλεια 17 Φεβρουαρίου 2022 αναμέναμε ότι ως χώρα θα βάζαμε το θεμέλιο λίθο για την καταπολέμηση και πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτελεσματική Αρχή κατά της Διαφθοράς, όταν η δίωξη των περιστατικών δεν θα γίνεται από την ίδια την Αρχή.

Η Αρχή δεν θα έχει την εξουσία που έχει ένας ποινικός ανακριτής για διεξαγωγή κανονικής έρευνας όπως για παράδειγμα να αποταθεί στο δικαστήριο για έκδοση εντάλματος σύλληψης, ένταλμα έρευνας, και σχηματισμό του ποινικού φακέλου με όλο το ανακριτικό υλικό για καταχώρηση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει την εξουσία να καλεί μάρτυρες και να παίρνει καταθέσεις, και μόνο αυτό. Η Αρχή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διεξάγει και να ολοκληρώσει ποινική έρευνα και να παρουσιάσει υπόθεση στο δικαστήριο.

Στις τροπολογίες μας που καταψηφίστηκαν χθες, υπήρχε σαφής πρόνοια ώστε η Αρχή να έχει τη δυνατότητα να διορίζει ποινικούς ανακριτές ή να θέτει υπό την δικαιοδοσία της ποινικούς ανακριτές που εργάζονται στην αστυνομία, για τη διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς.

Εμείς καταθέσαμε την εν λόγω τροπολογία για να δώσουμε ουσιαστικές εξουσίες στην Αρχή, αντίστοιχες με αυτές που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Δεν προτείνουμε κάτι που δεν υπάρχει ήδη θεσμοθετημένο στο κυπριακό νομικό πλαίσιο. Μας εκπλήττει που συνεχίζουν κάποια πολιτικά κόμματα να παρουσιάζουν το ενδεχόμενο αυτό ως αντισυνταγματικό. Αυτή είναι και η θέση της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών αλλά και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τηρήσαμε αποχή στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς θεωρούμε πως απλά έχει δημιουργηθεί ακόμα μια μόνιμη ερευνητική επιτροπή που δεν θα μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά για να πατάξει την διαφθορά.

Παρά τους ενδοιασμούς μας, εμείς θα στηρίξουμε έμπρακτα το έργο της Αρχής, και η πρώτη μας κίνηση θα είναι η κατάθεση πρότασης νόμου που θα περιλαμβάνει όλες τις διορθώσεις και ενισχύσεις που δεν υιοθετήθηκαν από τους υπόλοιπους βουλευτές κατά την συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών.