Με πραγματική θλίψη και αγωνία βλέπουμε όσα εκτυλίσσονται στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μένει επί της ουσίας αμέτοχος, απλός θεατής των εξελίξεων. Η πραγματικότητα αυτή, μόνο από τύχη δεν έχει προκύψει.

Ποιος ήταν αυτός που αποδέχτηκε το πλαίσιο των πενταμερών, αντί των πολυμερών Διασκέψεων; Ποιος αυτο-υποβιβάστηκε από Πρόεδρος κυρίαρχου κράτους σε “κοινοτάρχης”; Ποιος ξεχνάει διαρκώς, έστω και να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και τις διεθνείς παραβιάσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποιος, τη μια θεωρεί τον κ. Άιντε αναξιόπιστο και την άλλη του εμπιστεύεται τη συγγραφή του “κοινού εγγράφου”;

Το τελευταίο λοιπόν, το “κοινό έγγραφο”, που αποτελεί βάση συζήτησης πριν καν γραφτεί -ή πριν καν τα εμπλεκόμενα μέρη μάθουν ότι έχει γραφτεί- είναι απλά μια συνέχεια σε όσα συμβαίνουν για την Κύπρο, εν απουσία της Κύπρου. Και η απουσία αυτή έχει υπογραφή. Την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε πως η προσεχής διάσκεψη στην Γενεύη έχει νόημα, μόνο εφόσον η Τουρκία δηλώσει από πριν την αλλαγή της στάσης της στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.  Εάν αυτό δεν προκύψει, η Γενεύη θα μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο για blame game εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών