Τα μέτρα για οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών είναι στοχευμένα, δίνοντας μια ανάσα στα νοικοκυριά και στους συμπολίτες μας, όχι όμως πρωτοποριακά.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει πως «τα μέτρα που εξάγγειλε η Κυβέρνηση είναι στοχευμένα όμως δεν είναι πρωτοποριακά, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχίσουν να αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα της εποχής μας. Αυτό που αναμέναμε είναι την ανάπτυξη στρατηγικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια.

Για παράδειγμα στο μέτρο που αφορά την αύξηση επιδότησης του σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος και θερμομόνωσης, το οποίο αναφέρει πως αντί 90% επιτρεπόμενο όριο για κάποιον ο οποίος θα χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά στο μέλλον, δικαιούται το 100% της ενέργειας που είχε πέρσι. Αυτό που εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε θέσει επανειλημμένα είναι πως για τα άτομα που ζουν μέσα στην ενεργειακή φτώχεια, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν πρέπει να έχει τον όποιον περιορισμό, αν θέλουμε πραγματικά να τους βγάλουμε από τη δυσχέρεια αυτή. Ο περιορισμός του 90% ή του 100% της περσινής κατανάλωσης, έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στην ενεργειακή φτώχεια».

Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα διαχρονικά συμφέροντα που μας κρατούσαν εδώ και χρόνια μακριά από την έγκαιρη μετάβαση στις ΑΠΕ, καλά κρατούν και σήμερα.

Ο κόσμος υποφέρει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώριά καθυστέρησης. Ευελπιστούμε από την Κυβέρνηση να μην μείνει στις εξαγγελίες αλλά να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας.