Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή του Συνέδριου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ). Πρόκειται για μια σημαντική μέρα για το νησί μας και συγχαίρουμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και τη κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου για την πρωτοβουλία.

Δεν ξεχνάμε όμως πως την ίδια ώρα που διεξάγεται το συνέδριο που αναλύει τους ρόλους των Κοινοβουλίων κατά της διαφθοράς και υπέρ της Δημοκρατίας, η αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς έχει διαβρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβώς λόγω των πολλών σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής.

Ας μην ξεχνούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινεί διαδικασίες κατά της Κύπρου για «υπόσκαψη της ουσίας της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας» (undermining the essence of European citizenship) λόγω του  σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων.

H Βουλή των Αντιπροσώπων-η οποία φιλοξενεί σήμερα αυτό το συνέδριο κατά της διαφθοράς- πριν λίγα χρόνια σχετίστηκε με καταγγελίες για διαφθορά όταν ο τότε πρόεδρος της και ένα ακόμα μέλος της – βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στο γνωστό ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια.

Οι εικόνες από την φιλοφρονητική  συνάντηση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ με τον κ. Αναστασιάδη -ένα πολιτικό που κατηγορήθηκε πολλάκις για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατρακύλα της Κύπρου στους διεθνείς πίνακες διαφθοράς- δημιουργούν δικαιολογημένα ερωτήματα.

Η διαφθορά στην Κύπρο έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι πρακτικές της απερχόμενης Κυβέρνησης ήταν καταστροφικές για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας. Δεν μπορεί τα μισά «χρυσά διαβατήρια» να έχουν δοθεί παράνομα και για την Κυβέρνηση να μην τρέχει τίποτα.

Πριν από μερικά χρόνια μας κατηγορούσαν στην Ευρώπη για «παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σήμερα μας κατηγορούν για τα χρυσά διαβατήρια. Η διαφθορά και διαπλοκή έχει καταστεί μεγάλο καρκίνωμα για τον τόπο μας. Τα εκατομμύρια που χάνονται λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να έχουμε καλύτερη δημόσια παιδεία, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο οδικό δίκτυο, λιγότερους φόρους και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, όπως κάνουν χώρες με χαμηλά ποσοστά διαφθοράς.