Θύελλα διαμαρτυριών ξεσηκώθηκε από τις επιστολές που απέστειλε τις τελευταίες μέρες η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προς δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ή εγγυητές δανειοληπτών, με τις οποίες τους πληροφορεί ότι θα παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα στην εταιρεία Altamira Asset Management (Cyprus) Limited, στην οποία η τράπεζα έχει αναθέσει την ανάκτηση των οφειλών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση ότι η επιστολή αυτή έχει αποσταλεί ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων όπου έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του δανείου τους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει την συμφωνία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Altamira, η οποία όχι μόνο δημιουργεί κίνδυνο για απάνθρωπη αντιμετώπιση των δανειοληπτών και των εγγυητών, με εμφανή το κίνδυνο της εκποίησης, αλλά επίσης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το περίεργο στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι αρχές (και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) φαίνεται να κάνουν πλάτες στην Altamira στο όνομα «της ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μας έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η επιλογή της είναι σαφής και οδηγεί στην δικτατορία των ξένων τραπεζών. Αντί να υλοποιήσει την πρόταση για το δημόσιο φορέα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που υποστηρίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών στην Altamira και σε άλλα ξένα funds.