Αδύναμα και διόλου ικανοποιητικά είναι τα μέτρα, που σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο Τύπο, έχουν ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η αποφασιστικότητα που εκφράζουν οι Βρυξέλλες δεν έχει μεταφραστεί σε λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας ισότιμα με το παράδειγμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας. Αρκέστηκαν στην αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) – Τουρκίας και στο πάγωμα των υψηλών πολιτικών διαλόγων και προενταξιακών κονδυλίων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα, διεκδικώντας από την Ε.Ε. διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα (δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς) και περιορισμούς όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με κράτη μέλη, περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς όσον αφορά την οικονομική συνεργασία της Τουρκίας με κράτη της Ε.Ε. κ.α.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει την απαιτούμενη βούληση και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Σε αντίθετη περίπτωση η αποθράσυνση της Τουρκίας θα είναι χωρίς όρια.