Με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας του Γερμανού ευρωβουλευτή, κ. Boge της οποίας η πρόθεση και το αποτέλεσμα οφείλουν να ελεγχθούν, επανέρχεται το θέμα των εγκλωβισμένων στα Μαρωνίτικα χωριά, ιδίως μετά τις εξαγγελίες του κατοχικού καθεστώτος για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με περιοδεία στα μαρωνίτικα χωριά τον περασμένο Αύγουστο ήρθαμε σε επαφή με τους πραγματικούς προβληματισμούς των ανθρώπων αυτών και κατανοήσαμε τα προβλήματα και τις σκέψεις τους, ως προς τις φερόμενες ως προθέσεις του ψευδοκράτους. Καταθέσαμε επίσης, μετά από πρόσκληση της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου, συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών για τα Μαρωνίτικα χωριά.

Αναρωτιόμαστε, αν ένα πολιτικό Κίνημα κινείται κατά τέτοιο τρόπο, η κυβέρνηση δεν όφειλε τουλάχιστον να πράξει τα ανάλογα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδη, αρκέστηκε σε μια κοινωνική εκδήλωση στο Προεδρικό. Τώρα μαθαίνουμε για τη βράβευση σε ένα Γερμανό ευρωβουλευτή -με σύζυγο από το κατεχόμενο χωριό Καρπάσια – ο οποίος έχει καταθέσει την περί ου ο λόγος τροπολογία.

Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι η αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την αξιοποίηση των Μαρωνιτών ως στρατηγικό εργαλείο των Τούρκων εις βάρος της υπόθεσης της Κύπρου. Δεν θεωρούμε ότι η παραχώρηση κονδυλίων στο ψευδοκράτος από την Ε.Ε. βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ή μπορεί να αντικαταστήσει την αδράνεια της κυβέρνησης και να γεμίσει τα κενά της εν γένει πολιτικής της για τους εγκλωβισμένους.