Μόνο απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την υπόνοια που άφησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής της Κύπρου κ. Λίνος Παπαγιάννης, πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εμπλέκεται σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια δηλώσεων, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είχε αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που χρόνια φωνάζει το ΕΛΑΜ «ότι το κύκλωμα που καλά βασιλεύει στην Κύπρο και που συνδέεται με κόμματα, δικηγορικά γραφεία και διάφορους λειτουργούς υπηρεσιών, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι υπάρχει». Όταν ρωτήθηκε αν αυτό είναι αιχμές για το ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «βέβαια είναι μέσα και το ΑΚΕΛ» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ, όμως». Σε παρατήρηση αν είναι μέσα και οι Οικολόγοι, ο κ. Παπαγιάννης είπε: «Πιθανόν».

Η Αναπληρώτρια πρόεδρος των Οικολόγων κ. Έφη Ξάνθου ανέφερε τα εξής: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών δεν έχει καμία εμπλοκή με δίκτυα διακινητών ή διαπλοκή με δικηγορικά γραφεία ή οποιαδήποτε πρόσωπα που προωθούν παράνομη αδήλωτη εργασία. Πρόκειται για μια κατηγορία εντελώς αβάσιμη που στερείται επιχειρηματολογίας και αιτιολόγησης.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την φτηνή δικαιολογία πως τα κόμματα που εμπλέκονται σε παράνομα κυκλώματα διακίνησης μπορεί να τα βρει κανείς «από τις καθημερινές τους δηλώσεις, τις διαχρονικές τους θέσεις για στήριξη των παράνομων μεταναστών». Φαίνεται πως το να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα κάθε συνανθρώπου σου ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής και χρώματος θεωρείται ως απόδειξη παράνομης πράξης από το ΕΛΑΜ. Εάν οι τοποθετήσεις ενός σοβαρού πολιτικού χώρου κινούνται στη βάση της ΛΟΓΙΚΗΣ, η Χρυσή Αυγή της Κύπρου το εκλαμβάνεται ως διακίνηση μεταναστών και προσφύγων. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι χαιρόμαστε που δεν ενστερνιζόμαστε τις «αξίες» και «αρχές» του ΕΛΑΜ και για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρύψουν τα φασιστικά και αυταρχικά τους ιδεώδη, ούτε τον ρατσισμό που διακατέχει κάθε τους πολιτική πράξη.

Καλούμε τον κ. Παπαγιάννη όπως δώσει στη δημοσιότητα άμεσα όλα τα στοιχεία που κατέχει για τις υπόνοιες που άφησε εις βάρος του Κινήματος μας. Σε αντίθετη περίπτωση, απλά επιβεβαιώνει πως ακολουθεί την πεπατημένη του Ναζιστικού κόμματος που το έπλασε, της Χρυσής Αυγής, και ελλείψει πολιτικών αρχών και σοβαρών προτάσεων καταφεύγει στον λαϊκισμό.»