Η περιβαλλοντική ανάπτυξη δεν πρέπει να καταστρέφει τον σκοπό της αλλά να τον ενισχύει και δυστυχώς οι πληροφορίες που φέρουν την αποκοπή χιλιάδων δέντρων για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ακρωτήρι, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε επικοινωνία του Κινήματος με το Τμήμα Περιβάλλοντος για την πρόθεση της ΑΗΚ, να ενοικιάσει τεμάχιο γης απο την Μητρόπολη Λεμεσού στην ευαίσθητη περιοχή του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου , επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει νέα αίτηση προς δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Πρόκειται για την περιοχή όπου έγινε μελέτη κατά το παρελθόν για δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 20 Megawatt και η οποία είχε απορριφθεί λόγω του ότι στη περιοχή αυτή υπάρχει προστατευμένη χλωρίδα.

Ωστόσο η ΑΗΚ έχει επανέλθει με νέα αίτηση η οποία διαχωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά πάρκο φωτοβολταϊκών τάσης 12 Megawatt, το οποίο θα κατασκευαστεί σε σημείο όπου σήμερα υπάρχουν χιλιάδες πορτοκαλιές.

Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΗΚ θα επικεντρωθεί στην δεύτερη φάση, όπου έχει ως στόχο την λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών μονάδων, οι οποίες θα παράγουν επιπλέον 8 Megawatt.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαφωνεί με την τακτική της κατασπάραξης της γόνιμης γης του τόπου, όπως για παράδειγμα η μείωση των πληθυσμών της μέλισσας στην περιοχή. Η περιοχή των καλλιεργειών στο Φασούρι έχει πλέον εξαφανιστεί λόγω των μεγάλων οικιστικών αναπτύξεων για τις οποίες είχαμε επίσης εκφράσει τις αντιρρήσεις μας.

Ως εκ τούτου καλούμε το Τμήμα Περιβάλλοντος και λοιπούς εμπλεκομένους να εξετάσουν σοβαρά την περίπτωση της δημιουργίας αυτού του φωτοβολταϊκού πάρκου. Ζητούμε να προταθεί ένα άλλο σημείο για τη δημιουργία του, καθώς η όποια περιβαλλοντική ανάπτυξη για παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, δεν μπορεί να καταστρέφει άλλο τομέα του περιβάλλοντος.