Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των Ευρωβουλευτών και τα όσα παρατράγουδα συνέβησαν στην Αμμόχωστο, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δράττεται της ευκαιρίας και ερωτά τι γίνεται με την πρόταση για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα εδώ και χρόνια προτάσσει πως ανεξάρτητα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να συζητηθεί στην βάση των ψηφισμάτων 550 και 750 των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντεκτάς.

Ήδη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στα χρόνια αυτά, η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκχωρήσει σημαντικά ανταλλάγματα και είναι πλέον καιρός να ασκηθούν πιέσεις ώστε και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο, αλλά και το λιμάνι της πόλης να δραστηριοποιηθεί.

Αν πραγματικά η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία επιθυμούν να επιδείξουν ότι συνεισφέρουν στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οφείλουν να αποδεχθούν το αίτημα αυτό.

Βέβαια, για να το δεχθούν πρέπει και η δική μας πλευρά, με την ευκαιρία των πρόσφατων γεγονότων στην Αμμόχωστο, να επαναφέρει το θέμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εδώ και χρόνια τονίζουμε πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν μπορεί να συνυπάρξει με απραξία.